Elle Lazarov Ruohonjuuritason pohdintaa ajasta ja ilmiöistä.

Monikultuurisuuden riemua!

Olin sveitsiläisen päiväkodin kevätjuhlassa.

Toivoin sitä katsoessa, että mahdollisimman moni meistä suomalaisista olisi voinut sen nähdä.

Ohjelma oli laulua ja tanssia. Lapset neljä - kuus vuotiaita. Esittivät tansseja ja lauluja eri maanosista eri kulttuureista.

Kyyneleet tulivat mummon silmiin sitä katsoessa sillä lapsikatras tosiaan näyrtti monikulttuuriselta.

Eri maanosista  lähtöisin. Ihmisten koko väri skaala näkyi. Riemullisesti käsikädessä tanssien, yhteen säveleen laulaen.

Kooste tämän maapallon tulevista työtekijöistä, vallanpitäjistä.

Mikä voisi  mennä pieleen, etteivät he tulevaisuudessa voisi luoda yhtenäistä mailmaa, lapsuuden ystävät?

 

Eikö meihin suomalaisiinkin  hiven sveisiläistä suvaitsevaisuutta , jotta voitais mahdollistaa tällaista ystävyyttä.

 


 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (31 kommenttia)

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Eikö meihin suomalaisiinkin hiven sveisiläistä suvaitsevaisuutta , jotta voitais mahdollistaa tällaista ystävyyttä."

Minulla on samanlainen kokemus ihan vain Suomesta. Tuollainen monikansallinen kulttuurijuhla on todella mielenkiintoinen ja liikuttavakin, se on aivan erilainen kuin perinteinen monokulttuurinen tilaisuus. Toki niitä monokulttuurijuhliakin saa olla, mutta ne vain tuntuu siltä kuin lukisi samaa kirjaa yhä uudestaan.

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Kattoppas, tuossa juhlassa ei ollut kyse mistään erillisestä juhlimisesta.
Sveitsiläiset vain ovat ihan normaalisti monikulttuurisia.
Ei vaikuta ongelmalta siellä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Niin, Sveitsissähän puhutaan montaa kieltä ja se on oikeastaan valtioiden liitto, joten monikulttuurisuus on siellä ihan historian pohjalta luontevaa.

Suomessakin on kulttuurien kirjoa omasta takaa, mutta kansaa on pakolla "yhtenäistetty" nyt ainakin sata vuotta, niin että tämä yksi yhteinen, keinotekoinen, mutta virallinen yhtenäisvaltakulttuuri jyrää alleen ja polkee maahan pienet heimokulttuurit ja maakuntakulttuurit.

Maakuntien ja pienten paikkakuntien erilliskulttuureita ei Suomessa ole oikein osattu arvostaa.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Niinpä.
Meilä taas 'normaali' käytäntö on ollut se, että ruotsin- ja suomenkielisillä lapsilla on erilliset pyhäkoulut, lastentarhat, periskoulut ja lukiot, jopa korkeakouluosastot. Kielen perusteella meitä pidetään erillään (apartheid, keeping apart), joten lähtökohdat tämän murtamiselle voisi ensin aloittaa ihan omista käytännöistämme.
Siispä lapset yhteisiin kouluihin, joissa anakin välitunnit leikitään yhdessä? Miksei opiittaisikin yhdessä?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #5

Esität käytännön Suomessa olevan koulutuksen osalta erilainen kuin blogissa käsitellyn Sveitsin. Onko siis todellakin niin, että sveitsiläiset koulut eivät ole suomalaisten tavoin tietyn kielisiä? Hyvin toimiessaan tuo olisi varmasti arvokas tutustumisen kohde politikoillemme ja opetushallitukselle. Näin sitä oppii. Olen elänyt harhauskossa, että sveitsiläisessä koulujärjestelmässä kielet jakautuvat hyvinkin selkeästi, samaan tapaan kuin vaikkapa Belgiassa, Kanadassa tai Suomessa.

Kiitos Seppo, välillä ei näe asioita edes suoraan edessään ilman että joku osoittaa. Voisi nimittäin olla varsin tehokasta, että osa aineista opiskeltaisiin suomen ja osa ruotsin kielellä. En kuitenkaan tiennyt useampikielisten koulujen olevan jo arkipäivää Sveitsissä. Tätä ratkaisua esitettäessä on vastustus yleensä ollut yhtäläistä sekä suomen- että ruotsinkielisten taholta. Menestyksekäs esimerkki saattaisi siten olla hyvä keskustelun avaaja.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #8

En esitä Sveitsistä mitään. Blogi esitti. Kerroin vain meistä eli mitä me voisimme tehdä. Kommenttisi ilmeisesti pätee Sveitsiin?
Opettajana ja LO-kouluttajana havaitsin, miten vaikeata molempien kotimaisten on toimia sulassa yhteistyössä esim. valinnaisaineiden osalta sekä koulussa että opettajankoulutuksessa. OKL:ssa meillä kävi EU-vaihto-oppilaita esim. Unkarista, mutta ei Åbo Akademista.

Olin muinoin 3 vuotta ruotsinkielisessä lastentarhassa, (koska suomenkielisessä ei ollut tilaa) vaikka molemmat toimivat samassa talossa, Ebeneserissä, jossa nykyisin on musiikkiopisto. Pihalla sentään sai leikkiä yhdessä. :-)
Omat lapseni kävivät sittemmin Yhdysvalloissa paikallista lastentarhaa pari vuotta, mutta kieli oli kaikilla sama - kotikielestä (korea, kiina, portugali, espanja, englanti, hindi jne.) riippumatta.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #30

Kun keskustelua käydään Sveitsistä ja kirjoitit "Meilä taas 'normaali' käytäntö on...", oletin sen tarkoittavan että Sveitsistä poiketen. Kommenteissa kävi jo ilmi että myös Sveitsissä koulut ovat näemmä tietyn kielisiä. Referenssi aidosti kaksikielisestä koulusta jäi siis edelleen puuttumaan. Kyllä sitä mielestäni ainakin kannattaisi kokeilla, vaikka ilmeisesti esimerkkiä ei löydykään.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Olen useasti miettinyt sitä miten tämän päivän lapset ainakin pääkaupunkiseudulla elävät jo monikulttuurisessa ympäristössä. Jokaisessa päiväkodissa ja koulussa on lapsia, jotka ovat muualta tulleita. Oman lapsenlapsenikin paras kaveri on maailmalta tänne tullut. Hänen siskollaan on lapsia, joilla on puolet kurdigeenejä. Tällaiset lapset näkevät aivan erilaisen Suomen kuin me, ja suhtautuvat siihen luonnollisemmin kuin nykyiset vanhemmat ikäpolvet. Siitä olen iloinen. Luonnollista tietä opimme suvaitsevaisemmiksi ja monikulttuurisemmiksi.

Olli Lehojärvi

Sveitsikö muka monikulttuurinen maa? Kielestä huolimatta he kaikki omaavat saman sveitsiläisen kulttuuri perinnön. Kaikki mieltävät itsensä sveitsiläisiksi. Kieli ei määritä ihmisen kulttuuria, suomenkieliset ja ruotsinkieliset suomalaiset omaavat saman kulttuuri taustan.
Kulttuuri on ajattelutapa, elämäntapa, moraalisäännöt, käytöstavat ja miten suhtaudut kanssaihmisiin. Kulttuurilla ja geeneillä ei ole mitään tekemistä keskenään, kuulostaa vähän rasismiltä?

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Tuo on hyvä! "Kulttuuri on ajatteluta, elämäntapa, moraalisäännöt, käytöstavat ja miten suhtaudut kanssaihmisiin."

Juuri noin näyttää Sveisissä menevän. Monen näköistä porukkaa, mutta yksi kansa
Hei Olli, ei niistä geeneistään mihinkään pääse, ne näkyy, suvaitsevainen
suhtautuminen on sitä, ettei se vauikuta ihmisten kanssakäyntiin.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Me elämmekin pohjoismaisessa kulttuurissa. Sehän on yhtäläisempi kuin meillä edes osataan ajatella. Koen hengenheimolaisuutta monen Ruotsin ruotsalaisen ystäväni kanssa. Hämmästytti aikanaan tuo yhtäläisyyden havainto.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

"Kyyneleet tulivat mummon silmiin sitä katsoessa sillä lapsikatras tosiaan näyrtti monikulttuuriselta."

Eikö tuollainen ihmisten lokerointi ulkonäön perusteella ole rasistista?

Jos otetaan ryhmäkuva suomalaisesta päiväkodista ja nähdään, että joukossa on afrikkalaisia, aasialaisia ja/tai etelä-amerikkalaisia piirteitä, miten voidaan olettaa sen olevan monikulttuuria? Saattaa olla, että nuo lapset ovat täysin suomalaisia - niin kieleltään, kulttuuriltaan ja ajatusmaailmaltaan. Tekeekö ulkonäkö monikulttuuriseksi?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Saattaa olla, että nuo lapset ovat täysin suomalaisia - niin kieleltään, kulttuuriltaan ja ajatusmaailmaltaan. Tekeekö ulkonäkö monikulttuuriseksi?"

Monikulttuurisuus merkitsee kai sitä että erilaisia kas vonpiirteitä, tapoja, pukeutumista ja muuta sellaista siedetään ja se hyväksytään.

Myös se pitää hyväksyä ja sallia että erilaisilla kasvonpiirteillä varustetuilla on sama kieli ja kulttuuri, mutta eroavaisuuksiakin saa silti olla.

Monikulttuurisuus merkitsee hyväksyntää, ei pakotusta. Sekin pitää hyväksyä jos lasten kulttuuri yhtenäistyy johonkin muotoon. Se on luonnollista, niin tapahtuu luonnostaan.

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Pakolaiskriisin yhteysessä suomalaisista paljastui "arjalainen" ajattelutapa,
ollakseen suomalaien täytyy olla suomalaisen näköinen ja puhua suomea.
Joustavasti lapset suomea oppivatkin puhumaan, mutta mitä itsekukin perimäälleen voi.

Postaukseni oli alustusta sille, että tätä asennetta olisi syytä tarkistella,
näyttää siltä, että muunkin laiset mallit toimii.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Postaukseni oli alustusta sille, että tätä asennetta olisi syytä tarkistella."

Minulla on sellainen käsitys tästä mainitsemastasi asenteesta että se on toki väärä asenne ja virheellinen suhtautumistapa, mutta toisaalta osalla ihmisistä on tämä asenne, eivätkä he sille mitään voi.

Se on vähän sama asia kuin että väestöstä on osa uskonnollisuuteen taipuvaisia, osa alkoholismiin taipuvaisia, osa edustaa muita kuin kahta yleisintä sukupuolta seksuaaliselta suuntaukseltaan.

Jotkut meistä ovat viisaita, jotkut tyhmiä,
jotkut ovat ahkeria, toiset laiskoja.
Jotkut ovat huolimattomia, toiset ovat tarkkoja.
Jotkut ovat vilpillisiä, toiset taas rehellisiä.

Osa meistä ihmisistä on rasismiin taipuvaisia.
Sitä ei tarvitse suvaita, eikä sitä tarvitse päästää leviämään,
mutta meidän on suvaittava keskuudessamme rasistisesti ajattelevat ihmiset.

Uhreille, eli rasismin kohteille, pitää jotenkin selittää että osa meistä vain on sellaisia "rasisteja", eikä se ole heidän syynsä, eikä kenenkään syy. Heidän takiaan ei kannata pahoittaa mieltään ja heille pitää antaa anteeksi, sillä he eivät oikeastaan tiedä mitä tekevät ja he luulevat olevansa oikeassa.

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Säälittävän tosia totuuksia meistä ihmispoloista kirjoitit.
Eipä tuohon mitään voi jatkaa.
Armoa ja anteeksiantoa, siihenhän isokirjaki opastaa.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

"suomalaisista paljastui "arjalainen" ajattelutapa,
ollakseen suomalaien täytyy olla suomalaisen näköinen ja puhua suomea"

Itsestäsi paljastui äsken ajattelutapa, että ollakseen monikulttuurinen, pitää olla erinäköinen...

"näyttää siltä, että muunkin laiset mallit toimii."

En olisi varma, että tuo monikulttuurinen malli lokeroida ihmisiä ulkonäön perusteella olisi yhtään sen toimivampi.

Käyttäjän dottore48 kuva
Kari Ellimäki

Sveitsissä asuneena ( n 6 1/2 vuotta) tunnen maan hyvin. Sveitsin ulkomaalais-
lainsäädäntö on yksi Euroopan tiukempia. Kansalaisuutta voi anoa 12 vuoden asumisen jälkeen, jos samalla osoittaa hallitsevansa sekä kielen että Sveitsin historian pääpiirteissään.

Oletteko jo unohtaneet minareetti-kiellot, jotka pöyristyttivät EU:ta?

Sveitsissä on muuten ehkä maailman nopein liikekannallepano, n 10 minuuttia, miehillä kun on vintillä täydet varusteet aina automaattiaseita myöten.

Mitä tulee "monikulttuurisuuteen" , Sveitsi on selvästi jakautunut saksan-, ranskan- ja italian kielisiin alueisiin, joten kovin "integroitunut" Sveitsi ei ole.

Katsokaapa muuten huvin vuoksi, kuinka paljon ja millä kriteereillä, Sveitsi vastaanottaa tällä hetkellä pakolaisia?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Armoa ja anteeksiantoa vain Sveitsiläisillekin rasisteille.

Ei ne nyt kaikki sielläkään ihan rasisteja voi olla, kun siellä sentään on ulkomaalaisia monta miljoonaa.

Blokistikin on siellä varmaan ulkomaalainen, kuten oli Mannerheimkin aikanaan.

Hienoja monikulttuurista kansanjuhliakin siellä siis järjestetään.

Ilkka Huotari

Israel haluaa olla juutalainen valtio ja ottaa vastaan käsittääkseni vain juutalaisia maahanmuuttajia. Onko tämä väärin?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

On se niin väärin, jos se niin on.

En tiedä onko se niin, mutta kai minä voin luottaa siihen kun sanot niin.

Mutta siihen voi olla ihan rationaalisetkin syyt.

Yksi rationaalinen syy voisi olla siinä että maa voisi pian pullistella kaiken maailman kristittyjen lahkojen uskonnollisia hörhöjä, jos kaikki laskettaisiin sisään.

Toisaalta, jos on olemassa rationaaliset syyt olla päästämättä muslimeita maahan, niin ei kai sitten muitakaan.

Mutta väärin se on jokatapauksessa, niin väärin.

Ilkka Huotari

Genetic Testing

In 2013, the office of the Prime Minister of Israel announced that some people "wishing to immigrate to Israel could be subjected to DNA testing to prove their Jewishness". A Foreign Ministry spokesman said genetic testing program is based on the recommendations of Nativ, an Israeli government organization that has helped Jews from Russia and rest of the former Soviet Union with Aliyah since the 1950s.[95]

https://en.wikipedia.org/wiki/Aliyah#Genetic_Testing

Eli siellä on ilmeisesti jopa geneettisiä testejä, jotta voi osoittaa juutalaisuutensa.

Tämä on siis väärin? Miksi tämä on väärin? Mitä pitäisi tehdä, että tämä loppuu?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #20

"Tämä on siis väärin? Miksi tämä on väärin? Mitä pitäisi tehdä, että tämä loppuu?"

Tämä osoittaa sen että juutalaiset on yhtä pahoja kuin ne natsit jotka aikanaan luokittelivat juutalaisia sukutaustan perusteella. Natsitgan eivät tienneet mitään geeneistä, mikä ei ollut natsien vika.

Mutta tämä juutalaisten rasistisuushan osoittaa vain sen että kaikki me ollaan loppujenlopuksi samanlaisia, natsit, juutalaiset ja kaikki muutkin, siis pahoja.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #22

Ok. No mitä pitäisi tehdä, että se loppuu? Eihän natsismia voi nykypäivänä sallia?

Niitä 30/40-luvun natseja tuomitaan oikeudessa, miksi näitä ei tuomita?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #23

"Eihän natsismia voi nykypäivänä sallia?"

Miksei voida sallia?
Kansan tahtohan se täällä määrää.
Kukaan ei voi kävellä kansan tahdon yli.

Suomessakin on natseja,
eduskunnassakin on, ainakin yksi,
sen on kansalaiset sinne äänestäneet.

Jos kansa päättää äänestää natsit valtaan niin minkäs sille voi.
Luultavasti siinä vaiheessa monet ei- natsitkin ryhtyvät esittämään natsia.
Se on itsesuojeluvaistoa. Näin kävi myös silloin kun Hitler tuli vlaltaan.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #24

"Miksei voida sallia?"

Koska se on kansainvälistä oikeutta vastaan:
https://fi.wikipedia.org/wiki/N%C3%BCrnbergin_oike...

"ihmisyksilöllä voi olla velvoituksia, jotka johtuvat kansainvälisestä oikeudesta, ja joiden rikkomisesta seuraa rangaistus. Oikeudenkäyntien aikana luotiin määritelmä rikos ihmisyyttä (ihmiskuntaa) vastaan, joka oli keskeinen syyte useimpien tuomioiden takana."

Miksei israelilaisia tuomita natsismista?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #25

"Miksei israelilaisia tuomita natsismista?"

Eivätköhän arabit hoida sen asian, jos pääsevät käsiksi israelilaisiin.
Jos natsit pääsevät valtaan Euroopassa, niin kenties heistä on apua arabeille.

Israel on nykyisellään USA:n tukikohta lähi-idässä, joskin tilanne on niin kumma että USA:lla on vain vähän käskyvaltaa tähän tukikohtaansa. Kuitenkin USA:n on pakko tukea Israelia rahallisesti ja sotilaallisesti, jos aikoo pitää tukikohtansa.

Näissä oloissa israelilaiset saavat olla millaisia natseja tahtovat, kunhan täyttävät sen tehtävän minkä USA on sille asettanut.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #24

Puhut Hitleristä, mutta et kerro, miksei näitä tuomita? Mitä rikoksia he ovat tehneet?

Jos joku tässä oli väärin, mikset kerro tarkkaan, mikä siinä on väärin? Määrittele tarkemmin.

Heität vain jotain epämääräisiä syytöksiä. Jotta voisi ymmärtää, mikä tässä on tarkkaan ottaen väärin, se pitäisi määritellä tarkasti.

Ehkä et tiedä itsekään.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #27

"Puhut Hitleristä, mutta et kerro, miksei näitä tuomita? Mitä rikoksia he ovat tehneet?"

Hitleriä ei tuomittu, kun ei saatu elävänä kiinni. Useat hänen apurinsa toki tuomittiin.

Yleensä vallassa olevia ei pystytä tuomitsemaan ja Israel suojelee myös entisiä johtajiaan niin pitkään kuin systeemi pyörii. Se takaa myös nykyisille vallanpitäjille koskemattomuuden, sitten kun ne häviää vaalit.

Yleensä tällaisissa tapauksissa tuomion jakoon ei päästä, ennen kuin hallinto on tavalla tai toisella kukistunut. Israelissa näin ei ole käynyt. Rikoksia ihmisyyttä vastaan on varmasti kertynyt, niin että oikeudenkäyntiä päästäisiin käymään.

"Heität vain jotain epämääräisiä syytöksiä. Jotta voisi ymmärtää, mikä tässä on tarkkaan ottaen väärin, se pitäisi määritellä tarkasti."

En ole mikään lakimies enkä syyttäjä, enkä aio tehdä heidän hommiaan. Kansainvälistä lakia on varmasti rikottu. Ihmisiä pidetään vangittuina, alueita pidetään miehitettyinä, siirtokuntia perustetaan palestiinalaisten maille.

Palestiinalaisten vainoaminen ja karkoittaminen isiensä mailta lienee se kaikkein pahin rikos.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Toisenlainen päivän monikulttuurinen riemu-uutinen

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016051621571624_u...

Suojelupoliisin päällikön Antti Pelttarin mukaan suhteessa muslimiväestön kokoon Suomesta on lähtenyt maailman eniten taistelijoita Syyrian ja Irakin konfliktialueille.

Toimituksen poiminnat