Elle Lazarov Ruohonjuuritason pohdintaa ajasta ja ilmiöistä.

Hei! Miksi YLE AREENA ei näy mummon vanhasta telkkarista?

Näyttävästi YLE mainosti miten vanhoja sarjoja aletaan näyttää YLE Areenassa

Mukavahan se taas  on nähdä  Kotikatu uudestaan ihan alusta lähtien.

Ilo ja innnostus oli turhaa sillä ei sitä Areena löydy miltään kanvalta. Miksi?

Pojanpoika valisti, että sun telkkarissa ei ole nettiliitäntää.

Pitäskö panna telkkari vaihtoon, että AREENAN ohjelmat alkaa näkyä? Onko YLE:llä ja televisio  kauppiailla diili?

Enpä usko olevani ainoa mummo jolla ei telkkarissa ole nettiliitäntää.

Niin ja mitä katsojaryhmää varten näitä uusintoja aletaan näyttää?

Onko ne tarkoitettu vain nuorelle nettikansalle?

Kyllähän mekin vahan telkkarin omistavat mummot sitä YLEveroa maksetaan.

Siksipä ei vanhoja sarjoja Arenaan vaan YLEn päiväohjelmiin, kiitos jo etukäteen.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (35 kommenttia)

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Yle areenan saa näkymään myös tietokoneelta ja se sinulla tuntuu olevan.

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Kiitos kommentistasi. Aivan totta minulla on tietokone ja osaan jossainmäärin sitä käyttäkki.
Mutta, on paljon vielä minua vanhempia mummoja, joilla ei ole tietokonetta, jotka eivät pääse hyvin liikkumaankaan, istuskelevat päivisin telkkarin ääressä, joka ehkä ainoa viihdyke.

Että miksikö ajattelen heitä? Solidaarisuudesta!

Niin ja tietoisuudesta, että jossain vaiheessa olen samassa asemassa, kun kukaan ei täällä nuorene.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Telkkariin saa älyä ostamalla siihen jonkun android-boxin ja hiiren/kaukosäätimen. Sen jälkeen se on vähän kuin iso kännykkä. Androidin play-palvelusta löytyy yle areenat sun muut.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Voi, tuonko mummot vielä osaisivat ja mistähän he näitä android boxikauppiaita ja -asentajia sitten löytäisivät?

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Suomessa noita boxeja myy esim. e-ville. Asentaminen on yhtä vaikeaa kuin minkä tahansa tv:n lisälaitteen. Verkkoon pääsee joko piuhalla tai langattomasti.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

EDIT: Vastaus otsikon kysymykseen, kyse ei ole TV-kanavasta vaan suoratoistopalvelusta joka on internet sisältöä siinä missä tämä blogilistakin. Ja vaatimuksesesi on samaa luokkaa kuin joku haluaisi nämä kirjoitukset paperiversiona kotiinsa.

Itsellä 7 vuotta vanha töllö ja YLE areena toimii siinä ilman lisävälineitä, ei kuitenkaan ihan uusi juttu ole tuokaan enään.
TV-maailma on vahvasti mennyt suoratoistoon "katso milloin ja missä haluat" jo pitkään ja eikä tuota kehitystä ole pysäyttäminen, perinteistä TV-lähetystä en katso kuin todella harvoin itse (esim. MM-lätkä tai jonkin muu suora lähetys).

Vaihtoehtoja YLE Areenan katsomiseen (tai muut suoratoisto palvelut):
- Tabletti-tietokone
- kännykkä
- pelikonsolit xbox/playstation
- smart-TV:t
- läppäri/pöytäkone
- DVD/Blue-ray soittimet
- Chromecast

hintahaitari menee 25€ - 1000€ väliltä (saa kalliimanki tietty hankkia), noista valita itselle sopivin koska YLE Areena ei ole menneisyyden kanssa yhteensopiva. Ja tietty se Internet pitää kodista löytyä.

Kaikkia noita oppii käyttämään jos omaa lukutaidon ja kärsivällisyyden tarpoa ohjekirjan läpi ja kaupassa myyjän saa varmasti antamaan pienen opastuksen.

Käyttäjän ArtoHeinonen kuva
Arto Heinonen

Listasta puuttuu mm. Apple-tv.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Sitten vielä varoitus meille " papoille ja mummoille" : vaikka TV:ssä olisikin nettiyhteys ja sen saisi vielä toimimaankin, ei ole sanottua , että sieltä näkyy You Tuben ja ..mitä niitä lieneekin..juttujen lisäksi Yle Areena.

Itse ostin muutama vuosi sitten kaikilla mausteilla olevan telkkarin , onnistuin liittämään sen nettiin ja muutaman vuoden näin satojen muiden ´palvelujen´lisäksi Yle Areenan , kunnes joku aika sitten kylmästi ilmoittivat , ettei ´alusta enää tue Yle Areena´, joten nyt raahaan läppärini telkun viereen ja liitän sen HDMI-liittimen kautta telkkuun ja Areena näkyy ; yllättävän hyvä kuva ja jouheva ´liike´ihan perusläppärin kanssa (399€ , jos oiekin muistan).

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

Chromecast voisi olla hyvä Sinulle.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Television suoraa liittämistä nettiin pitää välttää kuin ruttoa.
Tietoturva on nolla. Lisäksi telkun "uusimmat ominaisuudet" kertoo suoraan sisällöntuottajalle, mitä kanavaa katsot ja sisäänrakennetun kameran avulla, minkä merkkistä olutta juot.

Paras tapa katsoa Areenaa on käyttää Linux Läppäriä, joka on kytketty telkkuun HDMI/DP kaapelin kautta.

Antennipiuhaan kannattaa laittaa sirkulaattori, joka blokkaa up-linkin.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Voihan Areenan ohjelmat tallentaa koneelle vaikka FlickFetch-ohjelmalla ( se helpoin tapa) ja tökätä vaikka USB-tikulla telkkariin. Ei nyt mummoratkaisu, mutta toimiva.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Eero, tuo mainitsemasi ratkaisu ja tuolla ylhäällä tarjotut anroid-boxit sun muut ovat täyspäiselle aikuiselle yhtä helppoja kuin Sinulle on neljällä puikolla villasukan kantapään kutominen.( en osaa minäkään..)

Olen itse seikkailut pintapuolisesti tietotekniikan ihmeellisessä maailmassa pari vuosikymmentä , ja inhimillinen turhamaisuuteni panee sanomaan ,että jotenkuten pärjään.

Muta aina, painotus sanalla aina, kun alan rouvan uutta älypuhelinta , uutta läppäriä , uutta Smart TV:tä ´käyttökuntoon´ laittamaan tai auton rengaspainehälytystä resetoimaan..jne.. ,ihmettelen mitä näiden pentu-insinöörien päässä on liikkunut, kun he tällaisen sekamelskan ovat onnistuneet luomaan.

Keep it simple....

Käyttäjän bisi59 kuva
Dennis Holm

Terve,

Se on jännää miten nämä , tässä kommentoineet, nuoret dynaamiset kaikkitietävät digi-innokkat, tässä tilanteessa miehet, eivät ilmeisesti vain pysty asettumaan analogiajan vanhuksien, joille jo TV ("näkö-radio") ylipäätänsä oli aikansa ihme, tilanteeseen.

Kyllä, voi oppia. Ja jotkut oppivatkin, mutta eivät kaikki.

Ja vielä. Kenellä nämä areenassa näytettävät vanhat sarjat ovat tarkoitettuja? Juuri heille meistä, joilla jo on aikaa (eläkkeelä) ja jotka mielellään katsoisivat näitä perinteisesti TV:sä.

-Rauhaa ja Rakkautta kaikille tasapuolisesti

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Ihminen on siitä ihmeellinen eläin jolla on kyky sopeutua vallitsevaan tilanteeseen, tätä et juuri muilta elämänmuodoilta tältä pallolta löydä samanlaisessa laajuudessa.

Uuden oppiminen ei ole yhtään vaikeampaa kuin 50 vuotta sitten, se on jopa julmetusti helpompaa. Kyse on samasta ongelmasta kuin 50, 100, 1000 vuotta sitten, halusta oppia, mielenkiinnosta ja tarpeesta asiaa kohtaan. Pätee niin sukkien kutomiseen, digi-aikaan tai mihin tahansa lätkän pelaamisesta ihmisten parantamiseen.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Kommentoin, koska ajattelin siitä ehkä olevan jotain konkreettista hyötyä jollekin. Tiedon, että on olemassa muitakin vaihtoehtoja kuin itkeä asioista, joille ei voi mitään.

Näissähän on pohjimmiltaan kyse niinkin monimutkaisesta asiasta kuin johtojen tökkimisestä oikeisiin reikiin. Jos siihen ei kykene, sille ei voi mitään, mutta koska ihmiset ilmeisesti kuitenkin katsovat televisioita ja käyttävät ylipäätään jotain laitteita, oletuksena on, että lähipiirissä on joku joka siihen kykenee - etenkin kun johtoja on lähes mahdoton tökkiä vääriin reikiin.

Olen appiukon ja äidin kanssa törmännyt useinkin tilanteeseen, jossa heidän odotuksensa teknisiä laitteita kohtaan ovat lähes maagisia ja kun ne eivät toteudu, turhaudutaan ja ollaan passiivis-aggressiivisia, mikä harvemmin johtaa mihinkään. En tietenkään saarnaa heille, että heillä on lähinnä asenneongelma, vaan autan.

Jos joku uusi härveli tulee tai on olemassa, josta minä en tiedä ja se ratkaisee heidän ongelmansa ja luen siitä sattumoisin blogikirjoituksesta, joka käsittelee vastaavanlaisia ongelmia, olen pelkästään tyytyväinen, että joku kertoi minulle siitä.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

juurikin näin, hassuin tapaus jossa sain puhelinsoiton missä isoäitini ääni väristen ilmoitti että nyt tämä telkkari haluaa jotain.

kun kysyin että mitäs siinä lukee, vastaukseksi sain ettei hän tiedä. En osaa itse sanoa menikö tämä jonkinasteisen paniikin piikkiin, mutta kun menin paikalle niin telkussa ruudunkokoinen ilmoitus "kanavalista päivitetty" ja OK nappi tekstin alla, selvällä suomen kielellä.

Välillä pitää hammasta purra asioiden kanssa kun käy auttamassa, kun autettava tuntuu taantuvan tahallaan aivan avuttomaksi.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #17

@17. Tuommoisia tilanteita on tullut vähän vastaan, kun ollaan tekemisissä jossain uusien laitteiden kohdalla ja eikä tiedetä mitä tehdä.

Useimmiten ei lueta manuaaleja tai ne on nakattu johonkin, mitä ei enää löydä. Minä uskon, että suurin osa ei edes lue manuaaleja vaan aletaan heti käyttelemään ja joskus paljon myöhemmin alkaa tulla ongelmia ja ei sitten osatakaan ratkaista itse.

Nykypäivänä alkaa tulla jo sellaisia, että osataan tableteilla tai luureilla pyyhkäillä ja painellaan sovelluksia mutta ei edes hiukankaan monimutkaisten laitteiden kanssa osata tehdä omaa ongelmanratkaisua.

Tämä ei koske vain vanhuksia vaan niitä kaikenikäisiäkin. Tätä ilmiötä voisi kutsua epäpäteviksi ihmisiksi. Epäpätevä siksi, että ei kyetä enää vähän outoa ymmärtämään ja ongelmankykyratkaisu loistaa poissaolollaan mutta itse henkilö on erittäin osaava muissa asioissa.

Isäni esimerkiksi on jo 70-vuotias mutta silti oppii jotain uutta. Tilailee netistä tavaroita ja käyttää tabletteja, läppäriä, kännyköitä, telkkareita ja satelliittilautasen hommaillut, digiboksejakin. Pykännyt aurinkopaneelia... Vanha autonasentaja hän on ollut, vesilaitoksen hoitajana, kaikkea rannekellosta maatalouskoneisiin asti.

Mielestäni jotain meni vikaan siinä jossain 90-luvun jälkeen, kun ei kyetä jotain näin simppeliä ongelmaa ratkaisemaan ajattelemalla loogisesti. Päättäjien paljon hehkuttama sana digitalisaatio tuottaa tuollaisia yksilöitä.

Tuntuu siltä, että mihinkään ei saa enää mennä tekemään ominpäin, kaikkeen tekemiseen on ehdottomasti kiellettyä ilman asianmukaisia lupia ja näinkö sitten taidot katoavat?

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt Vastaus kommenttiin #20

Sanoit hieman kauniimmin asian miten itse olisin ilmaissut.

Nykypäivänä asenne näyttää olevan monella "olen avuton ja tyhmä ja ylpeä tästä"

Nämä henkilöt käyttäytyvät ihmisiä jotka tietävät tai omaavat ratkaisukykyä kohtaan hyvinkin agressiivisesti, käyttävät negatiivisia nimityksiä kuten nörtti tai kaikkitietävä, aivan kuin asoista ymmärtäminen olisi huono juttu.

Ilman nörttejä me hakattaisiin tätä keskustelua luolan seinälle kivillä, kannattaa miettiä ketä nimittelee muutamaan kertaan.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen Vastaus kommenttiin #20

Topi , ihan huumorimielessä : viimeksi kun rouvani uuden yliälypuhelimen haki, annoin mukaan kaikki mahdolliset salasanat , s-postin pop ja stm:t ..jne... ja kehoitin lyömään tiskiin sellaisen rahasumman, jottei minun enää tarvitsisi asiaan puuttua.

Emäntä tuli kotiin evästettynä " tää on ihan piis of keik"-juttu kaikkine pivilinnoineen jne..eli mitään ei oltu asennettu.

Minä sitä "manuaalia" paketista etsimään , ei löytynyt, etsin netistä , löytyi...

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll Vastaus kommenttiin #20

#20

>....Useimmiten ei lueta manuaaleja.....

ooo

Meillä töissä sanottiin: "vain raukkikset lukevat manuaaleja." :-)

Käyttäjän ArtoHeinonen kuva
Arto Heinonen Vastaus kommenttiin #17

Hyvä esimerkki. Isoäitisi ihmetteli mikä lista ja mitä tarkoitaa päivitetty? Nämä suorat käännökset ova ilmiselviä vain jos on ollut niiden kanssa tekemisissä ja tuntee kyseiset käsitteet. Isoäitisi olisi saattanut ymmärtää, jos ruudulla olisi ollut teksti:" kanavaluottelo on ajan tasalla, jatka painamalla OK".
Ikäihmiset eivät välttämättä tiedä päivittämisestä mitään ja lista ei välttämättä tarkoita luetteloa. Selvää suomea vain niille, jotka sen tuntevat.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt Vastaus kommenttiin #27

Kuten mainitsin että hän soitti minulle ja ei jostain syystä osannut edes noita sanoja yksitellen sanoa puhelimessa, ei mitää tarvetta ymmärtää niiden tarkoitusta ja koska olivat kuitin suomea niin lausuminenkin oli mahdollista.
Oisin säästynyt matkalta hänen luo ja takaisin vain yhden napin painalluksen vuoksi.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll Vastaus kommenttiin #27

#27

Juuri noin.

Moni varmaan kuullut tämän ohjeen. Kuvaruudulle ilmestyy teksti "press any key".
Missä on "any" key?

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Yle Areenalla on vielä se ongelma, että vaatii edelleen sen typerän Flashin ja muu maailma on jo nopeasti siirtymässä HTML5-tekniikkaan ja kysyin Yleltä, että miksi ei olla otettu HTML5 käyttöön ja jätetty Flash pois, koska jopa Adobe on koko ajan kannustamassa siirtymisessä pois flash-pohjaisista sivustoista?

Yle ilmoitti, että he eivät voi ottaa HTML5-tekniikkaa tekijänoikeuksien takia ja ensin pitäisi TO-jutut ratkaista ja sen jälkeen voisivat siirtyä HTML5:een.

Telkkaritkin joko näyttävät tai eivät näytä omissa piireissään sitä YLE:n areenaa ja se joko toimii tai ei.

Paras ratkaisu tähän on HTPC:n rakentaminen Kodi-alustalla, jolla saa ihan mitä tahansa haluamansa ja yleiskaukosäädin vaikka Logitechilla toimii varmasti + erillinen näppäimistö+hiiri-kombolla.

Käyttäjän bisi59 kuva
Dennis Holm

Terve,

Paras ratkaisu olisi, että yle lähettäisi nämä sarjat uusintoina "luppoaikana", teemalta tai TV5:lta, ja vaikka aamuyösta 1-2-kanavilta. Niin ettei vähistä eläketuloista tarvisisi vanhuksen TV-laitteen lisäksi investoida useita satoja euroja kaikenlaiseen jo muutamassa vuodessa vanhenevaan, ja sitten käyttökelvottomaan, digi-härpäkkeeseen.

Komppaan -keep it simple-

-Fred och Kärlek till Alla Jämnbördigt

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Tietysti järkevintä olisi, että YLE näyttäisi tätä sisältöä kanavillaan enemmän. Mutta YLE ei tee niin.

Jos katselu tapahtuu tietokoneella, tuli kuva ja ääni ulos mistä ja miten hyvänsä, tietysti homma menee monimutkaisemmaksi. "Mummoratkaisua" ei vaan ole, varsinkaan sellaista että varmasti toimisi vuosia eteenpäin.

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Hei Olli jos tarkotat minua olen äimänkäkenä kummastuksesta!

Olli Kankaanpää

Maailmassa tapahtuu kaikenlaista. Asia selvä, asiat kunnossa. Hyvää vuodenvaihdetta.

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov Vastaus kommenttiin #23

Kiitos kommentista, mukava kuulla, että asiani ovat kunnossa. En pane pahakseni, jos joku korjaa tekstiäni, ihan aiheellista usein.
Hyvää vuoden vaihdetta myös sulle.

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Kiitos paljon kaikille kommenteista ja vilpittömästä kiinostuksesta, sekä ohjeista.

Eihän sitä Arenaa tietenkään laiteta tavalliseen telkkariin, kun on digijuttu me ymmärrämme sen.

Sitä minä perään YLE:ltä, että miksi nuo vanhat uusinnat yleensääkin laitetaan Areenan.
Onhan YLE:llä kanavia. On vain valinta ja katsojaryhmän arvostus kysymys mitä YLE niillä lähettää ja ketä silmällä piten.

Valitettavati vaikuttaa siltä, että me digiorjentautumattomat mummot olemme hännänhuippuja YLE:n arvojärjestelmässä.

Ja varmaan kukan yleläinen ei lue tätä blogia, jotta pysähtyisi edes vähän ajattelemaan.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@21. Kyllä minä sen ymmärrän, mutta YLE on se väärä puu vaan pitää kysyä TO-järjestöiltä, että miksi hankaloitetaan ja miten heidän pitäisi tulla digiaikaan eikä toisinpäin.

Käyttäjän ArtoHeinonen kuva
Arto Heinonen

Ikävä kyllä taidat olla oikeassa. Mielenkiintoista on myös, miten harva kommentti pyrki edes vastaamaan blogin kysymykseen. Tärkeämpää oli esittää omaa tietouttaan ja etevyyttään sekä mollata ikäihmisiä, jotka tuskailevat tuntemattomien käsitteiden, huonojen käännösten ja johtosekasotkujen kanssa.

Ei riitä sympatiaa, mutta tee kyllä maistuu!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset