Elle Lazarov Ruohonjuuritason pohdintaa ajasta ja ilmiöistä.

Syytä pysähtyä ajattelemaan, kun heität ruokaa roskiin.

Taas pieni pysäyttävä uutinen aamun lahdestä. Eurooppalaiset heittää haaskuun kolmasosan ruoastaan eli 173 kiloa henkeä kohti vuodessa.

Sitten valitetaan ja vatuloidaan joka asiasta ja kerrotaan miten kurjaa on.

Onko esim. meillä suomalaisilla todellista köyhyyttä olemassakaan?  Ruokahävikki jo meillä on kaikkiaan 62-86 kiloa vuodessa henkeä kohti.

En  minä ihan niin lapsellinen ole, että tuon noin yksi oikoisesti ymmärtäisin.  Joku syö hyvin, toinen joutuu pihistämään, kolmannella on varaa nirsoilla ja heittää sapuskaansa roskiin.

Voihan sitä ajatella niinkin, että eihän se haaskun mene siitähän tehdään biopottoainetta.

Seuraavaksi kyseeseen tuleekin  moraali. Onko tervettä tuhlata ruokaa biopolttoaineeksi, kun nälkää ja tuskaa on ihan oikeasti olemassa?

Onko vaikea herkistää niin sanottu omatunto, joka hälyttää haaskatessasi?

Rokapussiin surulliset nälkäiset silmät, pysäyttäisikö?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Ihmeellinen maailma vai lieneekö ihmeellinen ihminen. En syö itse, enkä toisellekaan anna! Mieluummin roskikseen.

Venäläinen sanonta tarkoittaa samaa: Сам не ем и другому не дам!/ En syö itse ja en toisellekaan anna!

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

"Ruokahävikki jo meillä on kaikkiaan 62-86 kiloa vuodessa henkeä kohti".

Parin vuoden takaisen tutkimuksen mukaan kotitalouksissa tapahtuva ruokahävikki on suunnilleen 23 kiloa/henkilö/vuosi, mikä tarkoittaa runsaat 60 grammaa/päivä. Minun sukupolveni oppi siihen, että ruokaa ei pidä haaskata, mutta ei tuo määrä kovin valtavalta tunnu. Tietysti sitäkin on hyvä saada pienemmäksi, koska ruokaa ei pidä haaskata.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Ruokahävikki jo meillä on kaikkiaan 62-86 kiloa vuodessa henkeä kohti."

Vaikka tuokin pitäisi paikkansa, niin se olisi siis noin 180 grammaa vuorokaudessa. Ihmettelen, ettei enempää hävikkiä tulisi. Ainahan saattaa maitopurkista vajaan desin verran päästä pilaantumaan ja siihen yksi omenanraato päälle, niin ei tuohon vuorokautiskiintiöön paljon muuta enää mahdu. Ehkä pilalle mustunut peruna.

Kyse ei siis suinkaan ole siitä, että möhömahaiset porhot rahtaisivat kokolihapihvejä roskiin. Pienistä puroista syntyy suuret virrat, kun asiat kumuloidaan vuositasolle.

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Kiitos kommenteistanne. Tottahan se, että suhteet pienenee, kun ne pilkotaan osiin. Jos tuo pitää paikkansa, että kolmasosa eurooppalaisille tuotetusta ruosta menee haaskuun on järkyttävä luku.

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Luin juuri miten Sudanissa on nälänhätää eikä vain siellä. Tympii miten me leikimme ruoan kanssa. Meillä on varaa tehdä viihdettä syömisestä, television kokkisodat sun muut jatkuvat kokkausohjelmat. Asiaa niihin ohjelmiin, neuvokaa myös miten voimme hyödyntää elintarvikkeemme ettei tule haaskausta. Ruokaa on syytä kunnioittaa.

Toimituksen poiminnat