Elle Lazarov Ruohonjuuritason pohdintaa ajasta ja ilmiöistä.

Vauvaperheen pakkopalautus Afganistaniin.

 Voi meitä suomalaisia!  

Ei tarvitse paljon mielikuvitusta käyttää, kun ymmärtää mihin oloihin pieni poikavauva siellä Afganistanissa joutuu.  Kylmiä ihmisiä olemme.  Eikö lapsiperheiden suhteen joustavuus olisi paikallaan?

Suomen väkiluku laskee, kuka tulevaisuudessa rakentaa maatamme ja maksaa veroja.

Synnytystalkoisiin suomalaiset,  komensi sossujen puheen johta Antti Rinne.

Miksi lapsia ei sitten synnytetä? Onko kyse suomlaisten parien mukavuudenhalusta vaiko lapsiperheiden olosuhteiden vaikeudesta?

 Mitä hölmöläisiä näissä oloissa olemmekaan, kun palautamme täältä pois valmiita lapsiperheitä, joilla on into ja tarve suomalaistua. 

Pienet lapset jotka vanhempineen tänne tulevat ovat pääomaa meille. Lapset kotoutuvat nopeasti heistä tulee hyviä suomalisia kunhan saavat siihen mahdollisuuden.  Onhan siitä paljon esimerkkejäkin.

Eikä ole ollenkaan paha, että toisenlaisellakin luonteenrakenteella täällä ihmisiä kasvaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (42 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Valitettavasti joudun käyttämään mielikuvitusta kun ajattelen Afganistania. En ole siellä nimittäin käynyt. Luen tilastoista että ei siellä väkivaltaa juuri esiinny.

Afgaanitaustaisten osalta työllistyminen on sen verran harvinaista että on melkoisen älyllisesti epärehellistä olettaa heistä olevan jotenkin apua huoltosuhdeongelmiin.

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Helsingin apulaispormestarina toimii Afganistanista lapsena pakolaisena tullut Nasima Razmyarin.
Kun perheelle annetaan turva tuki lapset kasvaa ja kouluttautuu kuin me suomalaisetkin ja ovat hyviä yhteiskuntamme jäseniä.

Pekka Pylkkönen

Anekdootista ei kannata yleistää liikaa. Tilastojen perusteella afgaanit heikentävät merkittävästi taloudellista huoltosuhdetta.

Edit. Tämä voi tietysti olla vähän poliittisten antipatioiden värittämä näkemys, mutta kyllä minä näen Naziman haitallisemmaksi kuin tavan työttömän.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Ko. apulaispormestarin isä kuului aikanaan Afganistanin kommunistiseen eliittiin toimien diplomaattina Moskovassa. Joten viittaus ei ole relevantti. Eliittiin kuuluvien jälkeläiset tapaavat hoitaa asiansa hyvin.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #28

Afganistanin kommunistinen eliitti piti yllä väkivaltaista veristä hirmuhallintoa, joka on myös hyvä muistaa ja tuntea maan lähihistoriasta.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Käsittääkseni siellä on varsin paljon samanikäisiä lapsia. Väestö lienee vahvassa kasvussa?

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Meillä on lapsipula ja väkiluku laskee.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Lapsipula lähinnä niin että odotetaan että lapsista kasvaa työllisiä ja heidän työllään voitaisiin kustantaa yhteiskuntaa jatkossakin.......

Pulma lienee se että pakolaisten lapset työllistyvät todella huonosti ainakin tilastojen mukaan.... muutenhan tuo voisi toimia paremmin. Sama tilanne muissakin Euroopan maissa, joten pitäisi kai keksiä ensin se ihmelääke, jolla tilanne menisi paremmaksi. Muutoinhan lisäpakolaiset vain entistä enemmän heikentäisivät huoltosuhdetta eli pahentaisi entisestään ongelmia, joita on jo nyt reilusti.

Asiaa voi ja pitää tietenkin katsoa moraalisilta kanteilta myös, mutta se rahamäärä, joka pakolaisiin Euroopassa käytetään auttaisi huomattavasti enemmän mikäli se käytettäisiin Euroopan ulkopuolella pakolaiskriisien hoitamiseen. Etenkin kun tänne tulevat useinmiten vain parempiosaiset ihmiset ja ne kaikkein heikoimmat ja eniten auttamista tarvitsevat ovat edelleen Euroopan ulkopuolella (pääosin). Samalla pakolaiskriisi auttaa valtaan Euroopassa kyseenalaisia puolueita ja horjuttaa koko EU:ta, mikä tuskin on heidän etunsakaan, jotka pakolaisia haluavat eniten
auttaa. Euroopan kantokyky tulee jossain vaiheessa vastaan ja paljon sitä aikaisemmin monien Euroopan maiden asukkaiden sietoraja tulee vastaan ja siitä aiheutuu/aiheutuisi rutkasti lisää ongelmia.

En siis henk.koht. usko mihinkään kokoomuslaiseen ajatteluun (ok, kaikki kokoomuslaisetkaan eivät ajattele niin), jossa Suomen ongelmat korjautuvat tuomalla tänne iso kasa ulkomaalaisia. Siinä ajattelussa on todella paljon ongelmakohtia. Toki monelle alalle tarvitaan lisää työvoimaa ulkomailta, mutta mikään täsmälääke ei todellakaan ole ottaa tänne suuri osa ulkomaalaisia ja uskoa että he tuosta vain työllistyvät (mitä tilastot eivät tue). Totta kai sillä saadaan tietenkin luotua halpatyöluokka ja esim. nykyiset <2000€ brutto saavat ihmiset huomaavat palkkojensa tipahtaneen puoleen jostain kumman syystä.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Viranomaisilla on varmaan syynsä kun ovat päätöksiä tehneet. Onko epäilys että viranomaiset ovat toimineet jotenkin huolimattomasti kun ovat asioita tutkineet?
Jos epäilet laittomuuksia niin kai tiedät mitä silloin tulee tehdä ?
Tiedätkö asiasta jotain enemmän kuin viranomaiset?

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

"Viranomaiset", tuo sanakin on kylmä ja kasvoton. Ymmärrän, että ihan välttämätöntä porukkaa ovat, mutta viranomaisuuden takana voi helposti unohtaa inhimillisyyden.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Eli onko inhimillisyys ainoa asia jonka perusteella tätä ao. kysymystä tulisi tarkastella ?

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov Vastaus kommenttiin #8

Joo inhimillisyys, kyllä siellä on 8kk. vauvalle epäinhimilliset olot jo matka on raskas.
Toisaalta järjellä ja jopa pienellä itsekkyydellä ajatellen, että eipä meillä vauvoja liikaa synny omasta takaa.

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen Vastaus kommenttiin #9

Vastenmielistä nyt yhdistää suomalaisten syntyvyys tähän. Suomalaisten alhainen syntyvyys on kokonaan toinen aihe kuin jotkut random pakkopalautettavat afgaanijälkeläisineen, joiden tp-ratkaisut on tehty lakien mukaan. Suomi ei ole mikään kaikille halukkaille vapaasti kuuluva yleismaailmallinen ihmisoikeus.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Joku aina tekee päätöksen, tuskin kylmä ja kasvoton viranomainen, ihminen näidenkin päätösten takana.

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Kiitos kommenteistanne, mukava saada kommentteja.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Ei Suomi pienenä kansana voi olla mikään maailman sosiaalitoimisto. Velkarahalla elätetään toisen maan kansalaisia, kun kotimaissaan porukat tappelevat keskenään.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

2 kuvaa kertoo, minne Suomen rahat oikeasti menevät – vastaus ei ole Kreikka tai maahanmuutto

http://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005350069.html

Marko Parkkola Vastaus kommenttiin #23

Ja sosiaaliturva ensimmäisenä.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen Vastaus kommenttiin #23

Olipa linkissä karua kerrottavaa. Helppoa ei tule olemaan jatkossakaan.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #23

Tuo IS:n artikkeli oli kovin vajaa käsiteltäessä julkisten menojen kasvua viimeisten 10 vuoden aikana. Esim. Suomen EU:n eniten kasvanut julkisen sektorin palkkasumma ei saanut artikkelissa omituisesti lainkaan huomiota. On sangen erikoista, että julkisen sektorin palkkasumma kasvoi rajuimmin koko Euroopassa juuri maassa, jonka talouskasvu oli miinuksella ainoana maana Euroopassa ( pois lukien Kreikka ) vertailuajankohtana 2008-2017.

Marko Parkkola

Olisihan se ollut julmaa jättää lapsi ilman vanhempiaan Suomeen.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Jos kerran hakemus on lainvoimaisesti käsitelty, maasta pitääkin poistua.

Eiköhän perhe asetu kotimaahansa asumaan ihan samalla tavalla kuin ne 30 miljoonaa muutakin heimoveljeä asuu. Isompi maa kuin Suomi, joten kyllä sinne mahtuu palaamaan.

Suomesta ei pidä tehdä laittomien ja paperittomien oleskelijoiden paratiisia, jossa me maksamme heille kaiken. Vähän kriittisyyttä kiitos.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

"Suomesta ei pidä tehdä laittomien ja paperittomien oleskelijoiden paratiisia, jossa me maksamme heille kaiken. Vähän kriittisyyttä kiitos"
....................

Okiukoistasi päätellen kriittisyyttä tarvitset ainakin sinä itse :)

Timo Ala-Harja

Mikään ei voisi kiinnostaa vähempää kuin näiden rättipäiden kohtalo.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#18

>Vähän kriittisyyttä kiitos.

ooo

joo.....Ovathan siellä Afganistanissa suomalaiset sotilaat pyssyineen. Kyllä ne yhdestä kolmihenkisestä perheestä huolehtivat.

Juhani Piri

Jos lisääntyminen tai raskaus olisi edellytys turvapaikalle, niin täällä olisi aika läjä ns. ankkuri-lapsia. Lisääntyminen ei voi eikä saa olla edellytys turvapaikalle.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Kiitos kirjoituksesta. Kommenttien perusteella ei pidä tehdä yleistäviä johtopäätöksiä suomalaisten suhtautumisesta lapsiperheiden pakkopalautuksiin Afganistanin olosuhteisiin. Ei myöskään ole aihetta arvioida suomalaisten älykkyyttä suhteessa muihin kansoihin.

Pekka Pylkkönen

Jos Afganistanin olosuhteet ovat lapsiperheelle sietämättömät, mikä mielestäsi olisi eettisesti kestävä tapa toimia siellä asuvan ehkä viiden miljoonan lapsiperheen suhteen? Eivätkö he kärsi vai eikö heitä tarvitse auttaa koska he eivät ole selvittäneet esterataa Afganistanin ja Suomen välillä?

Tai siis jos olosuhteet siellä ovat sietämättömät, miten on mahdollista että maan väkiluku jatkaa kasvuaan vuosi vuodelta, pakolaisuudesta ja konfliktista huolimatta? Eikö sen pitäisi jo jollakin tasolla indikoida siitä että maassa on mahdollista elää ja kasvattaa lapsia? Keskimäärin ihan onnistuneesti.

Mika Sarivaara-Satta

Tulijoiden älykkyyden selvittäminen on ns. Länsimaiden kohtalonkysymys, koska mikäli älykkyys on voimakkaasti periytyvä ominaisuus, johon tutkimukset antavat osviittaa ja se on populaatioilla keskimäärin eri tasolla, niin seurauksena myös länsimaat "kehittyvät" hiljalleen kehitysmaiksi, vrt. Ruotsin PISA-tulokset.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

ei tätä voi kommentoida. ei edes kriittisesti. siksi poistin.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Hyvä kirjoitus! 8-kuukautisen vauvan ja perheen palauttaminen sotaa käyvään maahan saa kritiikkiä. Kritiikki on tässä tapauksessa aiheellista.

Täällä vedotaan siihen, että oikeusistuin ja viranomaiset ovat tehneet päätöksen ja kansalaisten olisi siihen tyydyttävä. Näin toki onkin. Yksittäiset oikeustapaukset nimenomaan ovat niitä, joissa huomaamme, toimiiko lainsäädäntömme ja toimivatko oikeuslaitokset ja viranomaiset hyvin.

Tässä nimenomaisessa tapauksessa minusta näyttää siltä, ettei kaikki näytä olevan kohdallaan. Olisi edes ollut kyse niistä paljon puhutuista partalapsista tai yksinäisistä nuorista miehistä.

8 kk vanha vauva - perhe - sisällissotaa käyvä Afganistan - ei tämä kovin hyvältä näytä...

Timo Ala-Harja

Voithan koettaa ottaa sen perheen luoksesi asumaan ja elättää heitä maailman tappiin.

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Kiitos kommenteista, keskustelusta.
Mitä jäi "käteen"?
Olemmeko tyystin unohtaneet oman historiamme? Myös me olemme olleet hädässä ja saaneet apua.
Elämä ei ole vakaa, tänään hyvin, huomenna huonosti, tänään voit olla auttaja, mutta huomenna avun tarvitsija.

Pekka Pylkkönen

Mun pointti on se että kun apua annetaan, se pitää antaa järkevästi. Tälläinen tunteellinen dramatisointi ei johda mihinkään hyvään.

Suomessa kuoli toisessa maailmansodassa liki 3% väestöstä. Afganistanin tapauksessa vastaavaan väestötuhoon kuluisi joku 300 vuotta nykyisellä uhkatasolla. Afganistanin väkiluku ei vähene vaan kasvaa joka vuosi.

Suomen sodat ja Afganistanin konflikti eivät ole millään tavalla verrattavissa keskenään.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

" Myös me olemme olleet hädässä ja saaneet apua". Juuri näin non tapahtunut ja ihan oikein. Silloin vieras suurvalta hyökkäsi Suomeen.
Nyt nämä turvapaikanhakijat tulevat maista, joissa oman maan kansalaiset tappelevat keskenään. Tässä on se suuri ero. jonka vuoksi minä suhtaudun kriittisesti tänne turvaan tulijoihn.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Jotain rajaa kerjäämiselläkin. Pakolaistulvan alusta lähtien vihervasemmisto on puolustanut kaikkea maahantunkeutumista ja suurin osa tulleista onkin ollut nuoria terveitä työtykyisiä miehiä. Olisitte aluperin puolustaneet todellisten hädänalaisten auttamista niin tuolla nillityksellä perheen ja lapsen karkotuksesta voisi olla katettakin.

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Kiitos kommentistasi, joka oli osoitettu suoraan vihervasemmistolle, toivottavasti he noteeraavat sen

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Inhimillisyys näyttää edelleen monelle kommentoijalle olevan numeroleikkiä. Kyseessä olevan lapsiperheen palautukseen johtaneet syyt eivät ole kokonaisuudessaan tiedossa. Meidän on siis vain luotettava siihen, että viranomaiset tekevät työtään virheettä. Viranomaiset eivät ole erehtymättömiä ja erehtymisen todennäköisyyttä lisää poliittinen ja julkisuuden paine kiireen lisäksi.

Kiintoisaa sinänsä, että pragmaattisena, maahanmuuttokriittisenä tunnettu PS:n pj Halla-aho on tänäisessä ulostulossaan suopea lapsiperheiden pakkopalautusten lopettamiselle, jos viranomaiset saavat tehdä työtään rauhassa. Integroitumistoiveet lapsiperheiden kohdalla ovat käsityksensä mukaan suotuisat.

Hallituksen kannanotot alkavat näyttää epäinhimillisiltä koko opposition mielestä.

Pekka Pylkkönen

Inhimillisyys näyttää olevan joillekin synonyymi tunnepohjaiselle, puutteelliseen analyysiin perustuvalle mielipiteenmuodostukselle. Yksityinen ihminen voi toki käyttäytyä irrationaalisesti toista kohtaan, mutta yhteiskuntaa ei voi rakentaa sellaisen hulluuden varaan.

Järjestelmä pitää rakentaa niin että sitä voidaan soveltaa tasapuolisesti kaikkiin. Ja siitä lähtökohdasta käsin että yleistä hyvinvointia pyritään maksimoimaan, vaikka se tarkoittaisi joidenkin yksilöiden kannalta ikäviä seurauksia. Ikävyyksien aiheuttaminen ei tietenkään ole mikään päämäärä vaan automaattinen seuraus rajallisista resursseista.

Miksi emme seulo kaikkia suomalaisia vuosittain syöpien varalle? Sehän pelastaisi ihmishenkiä, vieläpä merkiträvästi edullisemmin kuin turvapaikkajärjestelmä. Epätoivotuista vaikutuksista ei tietenkään tarvitse välittää.

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Tilanne kriisimaissa muuttuu nopeasti. Onkohan suomalaiset turvapaikkapäätökset jo vanhentuneita kun hakija saa ne? Lehdissä kerrotaan esim. Afganistanin tilanteen pahentuneen. Mennäänkö vanhoilla tiedoilla, kun palautuksia toimeen pannaan?

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Halla-aholta jälleen osuva fb-päivitys:

"Kun kielteisen oleskelulupapäätöksen saaneiden palautuksista puhutaan, medialla ja alan järjestöillä on tapana itkettää yleisöä pienillä lapsilla ja vauvoilla.

Kuitenkin pieniä lapsia ja vauvoja on tulijoiden, hakijoiden ja palautettavien joukossa hyvin vähän.

Voitaisiinko siis ajatella kompromissia: Vauvat ja pienet lapset vanhempineen voivat toistaiseksi jäädä, MUTTA muut lähetetään takaisin? Eikä kukaan ala mukista?

Arvelen, että ei käy."

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Halla-aho kirjoittaa asiaa! Inhimillisiä kompromisseja tulisi tehdä eikä pysyä jääräpäisesti kirjatuissa päätöksissä.

Toimituksen poiminnat