Elle Lazarov Ruohonjuuritason pohdintaa ajasta ja ilmiöistä.

"Auta minua en halua Afganistaniin"

Noin kirjoitti 13 vuotais Zahra afganistanilaistyttö  salaa isänsä Facebook-seinälle.   Hän pelkää kuolemaa, koko perheensä kuolevan siellä.  Ei pelko ole tuulestatemmattu, kun katselemme uutisia.

Perhe on ollut Suomessa yli kaksi vuotta. Zahra on käynyt koulua ja puhuu hyvää Suomea, suunnittelee opiskelevansa hammaslääkäriksi.

Hän pelkää milloin suomalainen poliisi soittaa ovikelloa ja pakottaa heidät lähtemään. Perhe on saanut karkoitusmääräyksen.

Zahran äiti pelkää myös tyttärensä puolesta. Vaikka henki ei menisikään naisen asema on afganistanissa huono. Lapiavioliitot ovat tätä päivää.

On vaikea käsittää, että lapsiperheen tarttee pelätä suomalaisen poliisin tulevan jopa yöllä ja vievän mukanaan.

On vaikea käsittää yleensäkin miksi lapsiperheitä palautetaan  kriisialueille.

Ruotsalaiset ovat keskeyttäneet palautukset Afganistaniin, koska  lentokentälle vastaantulijat ovat vaarassa.

Suomen korkein hallinto-oikeus ei näe  maata vielä turvattomaksi. Palautukset jatkuu. MGRI:n mukaan yli puolet afganistanilaisista  saa kielteisen turvapaikkapäätöksen.

Uusi presidenttimme puhui hyvin yhteisvastuusta. 

Toivottavasti nämä puheet myös realisoituvat.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Sadat nuoret suomalaismiehet sen sijaan haluaisivat Afganistaniin, josta siis natiivi kansalaiset haluavat pois.

Saisiko afganistanilaiset pysymään Afganistanissa, jos heille maksettaisiin edes kymmenys siitä, mitä suomalaissotilaat tienaavat leikkiessään sotaa siellä?

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Kiitos kommentistasi Juha-Pekka.
Olen lukenut oloista Afganistanissa useammankin kirjan. En usko, että raha olisi ratkaiseva. Ihmiset kaipaavat oikeasti turvallisuutta.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Kukapa ei kaipaisi. Helpommin sanottu kuin tehty.

Toni Rintala

"kirjoitti 13 vuotais Zahra afganistanilaistyttö salaa isänsä Facebook-seinälle."

Miten kirjoitat salaa Faceen? Ja siis keneltä salaa, jos sinäkin sen bongasit?

"Ruotsalaiset ovat keskeyttäneet palautukset Afganistaniin, koska lentokentälle vastaantulijat ovat vaarassa."

Siis ketkä olivat vaarassa? Vastaantulijat?
Vaarassa ovat ruotsalaiset poliisit jo Ruotsissa ;)

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Kiitos kommentista Toni. Olipa minun juttu epäselvä.
Minä bongasin uutisen aamun lehdestä kaikkine tietoineen.
Selvennänpä sulle. Omaiset jotka tulisivat palaajia vastaan ovat vaarassa joutua terrorin uhriksi.

Toni Rintala

"Omaiset jotka tulisivat palaajia vastaan ovat vaarassa joutua terrorin uhriksi."

Siis ne on kotonaan turvassa, mutta kun ne menee lentokentälle, ne on vaarassa? Jättäisivät sitten menemästä lentokentälle.

Ruotsalaiset ovat vaarassa myös Ruotsissa. Etenkin tytöt, mutta myös poliisi ja muu virkavalta. Eikö mediaa yhtään huolestuta ruotsalaisten kohtalo? Ruotsissa on kymmeniä tyttöjä joukkoraiskattu, mutta puhutaan vain siitä, että afgaanit eivät ole turvassa lentokentällä, vaikka kukaan ei vielä ole naarmuakaan saanut.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Jäin miettimään kirjoitustasi lukiessa, miten sitten on suomalaisten ja ruotsalaisten lasten pelon kanssa? Kuka heitä auttaa pelkotilojensa kanssa? Vai onko eri kansallisuutta edustavien lasten pelkotiloilla jotain eroa?

Entäpä miten pitäisi suhtautua niihin vielä Afganistanissa olevien miljoonien lasten pelkotiloihin? Pitäisikö heidät kaikki ottaa tänne pohjoisiin Euroopan maihin? Itse luotan migrin tekemiin ja oikeuden käsittelyn jälkeen annettuihin karkotuspäätöksiin.

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Kiitos Sirpa kommentista. Totta, totta kaikkien lasten pelkotilat ovat huomion arvoisia. Kunpa maailma olisi turvallinen kaikille lapsille!

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Tuosta nyt lähes kaikki lienevät samaa mieltä poislukien täysin kyyniset ihmiset, psykopaatit jne.

Käyttäjän amgs kuva

Kiitos Elle Marketta inhimillisestä kirjoituksesta!

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Kirjoitus on inhimillinen ja varmasti hyvää tarkoittava. Pulma on vain ettei mitään konkreettisia ratkaisutapoja tuossakaan ollut kymmenien ellei satojen miljoonien ihmisten ahdinkoon. Eikä se ratkaisu ole siinä että otetaan heidät kaikki tänne. Joitakin varmasti voi ottaa, mutta eihän se ole mikään aito ratkaisu suuriin ongelmiin.

Tuohon tunteita varmasti herättävään tapaukseen en voi ottaa kunnolla kantaa, kun en siitä tarpeeksi tiedä. Tuskin tietää kirjoittajakaan.

Käyttäjän seppolappalainenkoti kuva
Seppo Lappalainen

"On vaikea käsittää, että lapsiperheen tarttee pelätä suomalaisen poliisin tulevan yöllä ja vievän mukanaan"

Sellaista se on. Kun poliisia näissä toiminnoissa motivoi lähinnä viha ja ahneus, niin ensin suoritetaan televalvontaa ja isketään asuntoon suurella volyymilla juuri silloin kun parhaiten voidaan varmistaa ettei ulkopuolisia todistajia ole paikalla.

Aiheuttaahan tämä pelkoa etenkin lapsissa kun tälläiset mustasieluiset sedät ja tädit puristavat pistoolinkahvoja rystyset vakoisena.

Lapselle koti on turvapaikka jossa on hyvä olla mutta tällä tavoin toimimalla saadaan sekin mielikuva murtumaan. Se lienee poliisin agressiivisen käytöksen perimmäinen tarkoitus? :( Surullista, pyyhin tässä samalla kyyneleitäni nenäliinaan ja turvaudun aina anteeksi antoon myös pahoille sieluille.

Voi kun näihin toimintatapoihin saataisiin muutos. Pois viha, ahneus ja rasismi. Tämä olisi minun resepti näihin tilanteisiin.

On tämä käsittämättömän surullista. Hieno kirjoitus Elle ja hyvää jatkoa.

Toni Rintala

Hmm.. 13-vuotiaalle, joka ei muista Afganistanista juuri mitään, on opetettu pelkäämään kotimaataan? Miksi hän pelkää? Ovatko vanhemmat kertoneet kauhujuttuja ja pelotelleet häntä?

Tietääkö sossu, että he pelottelevat lastaan?

Minäkin itkin monesti 12-vuotiaan tienoilla. En halunnut mennä kouluun. Moni kiusasi mua. Mutta mua olikin ihan oikeasti kiusattu ja lyöty.

Ja meitä on Suomessa satoja, jollei tuhansia, jotka pelkäsivät kiusaamista. Tänäkin päivänä moni suomalaislapsi itkee ja pelkää.

Ruotsin maalta kuuluu uutisia, kuinka kouluissa tytöt itkee, kun maahanmuuttajalapset kiusaa, yläasteella jopa raiskaa. Siinä vasta itkun aihe.

Kabulissa on Suomen suurlähetystökin. Perhehän voisi muuttaa sinne ja sitten Sedigeh-äiti voisi toteuttaa unelmansa: Auttaa afganistanilaisia naisia.

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Hei Toni oikeassa olet. Kiusaaminen kouluissa on ikävä totuus ja sitä kokee liian moni lapsi.
Muuten, tämä tyttö oli tullut Suomeen pari vuotta sitten, 10-11 vuotias lapsi kyllä muistaa ja ymmärtää millaista oloista lähti.

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Kiitän kaikkia kommenteistanne.

Toimituksen poiminnat