Elle Lazarov Ruohonjuuritason pohdintaa ajasta ja ilmiöistä.

Sote ja valinnanvapaus, minulle.

Täytyy myöntää, että noista sotekiemuroista ei  kaikkea ymmärrä, mutta jos joutuisin äänestämään äänestäisin sote-uudistuksen puolesta.

Sen jälkeen kun olen jäänyt ulos työterveyshuollon piiristä valinta on suuntautunut ihan olosuhteiden pakosta paikalliselle yksityiselle terveysasemalle ja yksityiselle hammaslääkärille. 

Kelakorvaus laskettiin minimiin, siispä olen maksanut kaikesta täyden hinnan, luojalle kiitos kohtuullisesta terveydestä.

Jos olen oikein ymmärtänyt soten ja valinnanvapauden myötä voisin tulevaisuudessa saada korvausta näistä käyttämistäni hoitopalveluista.

Tietysti tämä SOTE on paljon muutakin, mutta kai inhimillistä on ajatella sitä lähinnä omien tarpeittensa näkökulmasta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Hei Elle,

Tulevassa mallissa: julkiset terveyskeskukset ja yksityiset terveyskeskukset. Sote-keskus = terveyskeskus. Ei ole kyse nykyisenkaltaisista lääkärikeskuksista, joissa potilas voi miten vain valita lääkärinsä. Sote-keskuksissa työskentelee yleislääkäreitä kuten nykyisissä terveyskeskuksissa. Jos haluaa esim. erikoislääkärille on maksettava itse tai vakuutuksen turvin.

Alla artikkeli lääkärilehdestä koskien uudistusta.

http://www.laakarilehti.fi/ajassa/nakokulmat/sote-...

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Kiitos kommentistasi Nita ja kiitos linkistä Lääkärilehteen.
Se oli todella mustaa tekstiä sotea ajatellen. Artikkelin kirjoittaneet johtavat lääkärit eivät nähneet sote uudistuksessa mitään hyvää. Ihmeekseni huomasin, että he epäilivät jopa lääkärien etiikan murtuvan rahan edessä.
Onko todella näin?!
Näin voimakkaat reaktiot pistää epäilemään, mitkä omat lehmät heillä on ojassa,

Ketä ja mitä pitäisi uskoa?

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Elle, katso HE 16/2018 vp:

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/HallituksenEsity...

"Hallituksen esitys (HE 16/2018 vp) eduskunnalle laiksi asiakkaan valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveydenhuollossa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi.

Esityksessä ehdotetaan säädettäväksi laki asiakkaan valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveydenhuollossa. Laissa säädettäisiin asiakkaan valinnanvapauden sisällöstä, valinnanvapauden käyttämiseen liittyvästä neuvonnasta ja ohjauksesta, palvelutarpeen arvioinnista sekä palvelujen yhteensovittamisesta, palveluntuottajien hyväksymismenettelyistä, palvelujen tuottamisesta ja tuottajia koskevista velvoitteista, palveluntuottajille suoritettavista korvauksista, tiedonhallinnasta, valvonnasta sekä valinnanvapausmallin käyttöönotosta.

Asiakas voisi valita laissa määriteltyjä suoran valinnan palveluja tuottavan sosiaali- ja terveyskeskuksen ja suunhoidon yksikön kuudeksi kuukaudeksi kerrallaan ilman maakunnan ohjausta tai maakunnan liikelaitoksen tekemää palvelutarpeen arviointia. Lisäksi asiakkaalla olisi oikeus valita maakunnan liikelaitos ja sen palveluyksiköt.

Maakunnan liikelaitoksen tekemän palvelutarpeen arvioinnin perusteella asiakkaalle voitaisiin myöntää tietyissä palveluissa asiakasseteli tai henkilökohtainen budjetti, joiden perusteella asiakas voisi valita palveluntuottajan.

Henkilökohtaisessa budjetissa asiakkaalla olisi mahdollisuus vaikuttaa myös palvelujen sisältöön.

Lisäksi esityksessä ehdotetaan muutettavaksi tuloverolakia. Lakiin tehtäisiin maakunnan verovelvollisuuteen liittyvät muutokset tuottajien välisen kilpailuneutraliteetin toteuttamiseksi.

Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi myös valtiontalouden tarkastusvirastosta annettua lakia ja oikeudenkäynnistä markkinaoikeudessa annettua lakia.

Lait on tarkoitettu tulemaan voimaan 1.1.2020.

Laki valtiontalouden tarkastusvirastosta annetun lain 2 §:n muuttamisesta on kuitenkin tarkoitettu tulemaan voimaan samana päivänä, kun maakuntalaki (HE 15/2017 vp) tulee voimaan tai mahdollisimman pian sen jälkeen.

STM hallitusneuvos Pirjo Kainulainen 0295 163 092"

---

Herättää edelleen useita kysymyksiä, mistä vastauksia?

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen

"Kelakorvaus laskettiin minimiin, siispä olen maksanut kaikesta täyden hinnan, luojalle kiitos kohtuullisesta terveydestä".

Sen lisäksi olet maksanut omissa veroissasi vielä niistä yhteiskunnan palveluista, joita et ole saanut. Olet maksanut siis kaksinkertaisen hinnan, kuten moni meistä.

Toimituksen poiminnat