Elle Lazarov Ruohonjuuritason pohdintaa ajasta ja ilmiöistä.

Se vain on myönnettävä.

Historiaa tehtiin Singaporessa.  Presidentti Trump on ihmeen kuumaperuna täällä meilläkin.  Täytyyhän se kuitenkin myöntää, että hän sai aikaan jotakin mitä kukaan USA:n presidentti ei aiemmin.  Hän tapasi Pohjois-Korean diktaattorin sopuissa merkeissä.

Nyt pohditaan kovasti oliko siitä mitään hyötyä.

Tietysti oli hyötyä!  Jokainen diili rauhan puolesta on hyödyllinen.

Leikitäänpä ajatuksella, että Obama olisi tuon  kohtaamisen saanut aikaan. Tulee mielikuva miten mailma  olisi suitsuttanut positiivistä uutista.

Valitettavasti Trumbin persoona vaikuttaa niin, että kaikkeen hänen tekemiseensä suhtaudutaan negatiivisen kautta.

Pestäänpä pois  negatiivisyys rilleistä ja katsellaan puhtain lasein.  Jospa tuosta tapaamisesta jotain parempaa kehkeytyisi Pohjois-Korealaisille ja koko mailmanrauhalle.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (36 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Täysin allekirjoitan tämän avauksen sanoman. Kiitos Elle.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Jokainen askel maailmanrauhan parantamiseksi on tervetullut. Tekipähän sen kuka hyvänsä. Täytyy vain toivoa, että Trumpin olemattomaksi kuihtunut luottamuspääoma ei kuihtuisi lopullisesti. Joka tapauksessa mailman politiikan järjestyksen muuttaminen ja johtaminen on siirtynyt Kiinalle. Tuloksia alamme nähdä seuraavan 10 vuoden aikana. Ehkäpä USA:n on aika vetäytyä maailman poliisin tehtävistä. EU:n roolin ja oman strategian terävöittäminen ovat nyt todella tärkeitä. Onneksi lähtötilanne on parempi kuin 10 vuotta sitten. Finanssikriisit, Krim, Syyria, pakolaisvirrat yms. ovat lisänneet muutosherkkyyttä. Riskien hallinta maailman myllerryksissä on "kellosepän" työtä. Tässä voi olla se EU:n ja siihen kuuluvien itsenäisten valtioiden suurin potentiaali.

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola

Juuri näin. Jos ihmiset eivät nyt havahtuneet siihen kuinka värittynyttä Trumppiin kohdistunut uutisointi on, eivät ne tule koskaan siihen havahtumaan.

Miettikääpä tätä uusinta "kohua" kun Trump oli ihan tervehtinyt pohjois-korealaista kenraalia. Mitähän arvon toimittajien mukaan sitten olisi pitänyt tehdä, näyttää keskisormea vai?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Täytyyhän se kuitenkin myöntää, että hän sai aikaan jotakin mitä kukaan USA:n presidentti ei aiemmin."

Se johtuu vain siitä, että hän sattui olemaan USA:n presidentti ajankohtana, jolloin Kiina katsoi parhaaksi junailla tapaamisen Pohjois-Korean johtajan ja USA:n presidentin välille.

"Jokainen diili rauhan puolesta on hyödyllinen."

Vuonna 1939 solmittiin Molotov-Ribbentrop -sopimus, jonka oli tarkoitus taata rauha ikuisiksi ajoiksi.

"Pestäänpä pois negatiivisyys rilleistä ja katsellaan puhtain lasein."

Puhtain lasein katselen, ilman linssikoverruksia kuin historian ikkunan läpi.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

- Se johtuu vain siitä, että hän sattui olemaan USA:n presidentti ajankohtana, jolloin Kiina katsoi parhaaksi junailla tapaamisen Pohjois-Korean johtajan ja USA:n presidentin välille.

Minun tuoreessa muistissa on kyllä sekin asia miten Kiina "katsoi" parhaaksi junailla tapaamista. Sehän oli se episodi Trumpin ja "pommi-pojun" välillä, josta maailma kauhistui. Eli Trump ei ihan syytön ole tähän asiaan.

Ei kestä montaa hetkeä etsiä blogeja asiasta, joissa kauhisteltiin asiaa ennen Kiinan myöntymistä sovittelijaksi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

On vaikea todistaa tarkkaan mitä kaikkea tapaamiseen liittyy kulissien takana, mutta ehdoton totuus on, että Pohjois-Korean edustajat välittivät talviolympialaisten yhteydessä Etelä-Korean edustajien kautta USA:lle Kimin kutsun järjestää yhteinen tapaaminen. Trump ei siis ole ollut asiassa minkäänlainen primus motor, vaan yritti jopa oikutellen perua tapaamista.

Jostain syystä joillain tahoilla nyt hehkutellaan sitä, että Trump on "kaivanut pikkudiktaattorin ulos luolastaan ja päässyt neuvotteluyhteyteen."
Näin ei siis ole tapahtunut.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #7

Ehdottomia totuuksia ei ole politiikassa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #8

Tai sitten niitä pyritään esittämään hyvin erilaisia toisistaan poikkeavia sellaisia.

Päämäärien kohdalta tuo sanonta pitää kyllä paikkansa sinällään, mutta ei ehkä sovi täysin tähän yhteyteen, jossa tuodaan vain esille aloitteen tekijää tapaamiselle.

Yksi sellainen todistamaton totuus on se, että Kiina painosti Pohjois-Koreaa osallistumaan talviolympialaisiin juurikin siksi, että neuvotteluyhteys saadaan junailluksi. Korean niemimaan tilannehan on monella tavoin täydellinen patti, jonka ratkaiseminen ei onnistu länsimaisella suoraviivaisuudella, vaan vaatii aivan erityistyä luovuutta.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Juu, sitä, että joku tapaa jonkun diktaattorin, ei voi vielä pitää kovin suurena ansiona.

Molotov ja Ribbentrop edustivat kumpikin diktatuureja eivätkä varmaan uskoneetkaan kovin pitkään rauhaan, mutta Chamberlain kai aivan tosissaan uskoi "rauhaan meidän eliniäksemme" Hitlerin tavattuaan.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Münchenin_sopimus

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Väisälä on oikeassa, että "rauhasta meidän ajallemme" ("Peace for our time") puhui nimen omaan N.Chamberlain n.s. Munchenin sopimuksen jälkeen 30/9 -38. Ikuisiakin sopimuksia lienee tarjoiltu, m.m. Pähkinäsaarenrauha aikoinaan, mutta V.Molotov ja J.vonRibbentrop eivät sellaista lupailleet.

He molemmat tiesivät mitä olivat tekemässä eli vain siirtämässä väistämätöntä hieman eteenpäin jotta ehtisivät valmistautua siihen joka sitten alkoikin 22/6 -41. Sen lisäksi olen joltisenkin vakuuttunut Chamberlaininkin olleen tietoinen tulevasta hänen yrittäessään pelata länsiliittoutuneiden peliä saada ohjatuksi Natsi-Saksa vain kohti itää ja itse päästä korjaamaan "hedelmät" kun Saksa ja NL olisivat heikentäneet itsensä keskinäisessä sodassa.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Blogisti kirjoittaa asiaa. Se mikä onnisti Trumpilta ei olisi onnistunut Hillaryltä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ja miksiköhän ei?

Toisaalta täytyy myös ajatella kenen onnistumisesta on kyse. Tällä hetkellä näyttää siltä, että onnistuneita ovat lähinnä Kiina ja Kim itse. Mystinen sanonta Pohjois-Korean "turvatakuista" tarkoittaa käytännössä Kim Yong Unin turvatakuita, hän on ainoa, joka sellaista tarvitsee.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Niinpä juuri. Toisalta, miksi Kim luopuisi ydinaseistaan, kun hän niiden avulla on saanuttanut nykyisen asemansa. Ne ovat hänen turvatakuunsa, eivät Trumpin lupaukset.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #15

Tämä menee nyt spekuloinniksi, mutta olettaisin, että Kiina painostaa Kimiä suuntaamaan Pohjois-Koreaa kohti samanlaista markkinataloutta yksipuoluejärjestelmällä kuin Kiinalla itselläänkin on. Ja kun näin tapahtuu, Kiina takaa Kimin henkilökohtaisen turvallisuuden valtion päämiehenä.

USA:sta halutaan päästä eroon Etelä-Korean sotilaallisena turvaajana ja vähitellen vaurastuneempi Pohjois-Korea jo valmiiksi vauraan Etelä-Korean kanssa pyritään jossain vaiheessa sopimuksellisesti yhdistämään yhdeksi valtioksi, jonka keskellä edelleen on passiraja ja erilainen hallinto. Tämä olisi niin tyypillinen kiinalainen kuvio, että se on kaikkein todennäköisin päämäärä.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #15

Eivät ydinaseet ole Kimin turvatakuu. Niiden merkitys Pohjois-Korean turvallisuudelle on jossakin vähäisen ja olemattoman välillä. Propaganda-aseena ne ovat merkittäviä, mutta siinä ne ovat jo tehtävänsä tehneet. Kiinan takuu on ratkaiseva ja se on myös USA:n takuiden pitämisen tae.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Minulle kuitenkin on syntynyt vaikutelma, etä Trump toimi Kiinan näkyvänä välikätenä olkootkin, että hän julkisuuden kipeänä henkilönä pyrkii omimaan kaiken itselleen. Menee vielä pitkä aika ennen kuin lopulliset tulokset tapaamisesta ovat nähtävissä. Parhaillaan virkamistasolla neuvotellaan, mitä valtioiden päämiesten tasolla tuli sovittua ja USA:n ulkoministeri vierailee Japanissa ja Etelä-Koreassa selityskierroksella.

Kiina oli tapaamisen järjetelyissä ja edelleen sen jälkihoidossa ratkaisevassa asemassa. Toivotaan, että Kiina saa aikaan rauhankokouksen, jossa ovat mukana Koreoiden ja USA:n lisäksi ainakin Japani ja Venäjä sekä tietysti Kiina.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

Prosessi on alkanut 1985. Sallinette kuitenkin hieman epäuskoa sen suhteen, että Trump saisi aikaan kahdessa vuodessa sen, mitä ei reilussa kolmessakymmenessä ole saavutettu.

Pompeo lupaa merkittävän muutoksen 2020 mennessä.
https://www.bbc.co.uk/news/world-us-canada-44471419

Prosessin eteneminen vuodesta 1985.
https://www.armscontrol.org/factsheets/dprkchron

Jos se Trumpilta kuitenkin onnistuu niin rauhanpalkinto on paikallaan.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Se, että sanoo näiden neuvottelujen alkaneen jo vuonna 85 on kuin minä puskisin albumin ulos 30 vuoden päästä ja wikipediassa lukisi että laulu-urani alkoi kun vedin kännissä karaokea 18-vuotiaana.
Tai jos Hämeenlinnaan ikinä rakennettaisiin autokauppa, siinä lukisi että rakennus alkoi Sunny Car Centeristä.

Mielestäni tämä jupakka ja sen käsittely alkoi kun raketit lensivät Japanin yli.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

Tavoite on nyt täsmälleen sama kuin 1985. Ja silloin tehtiin jo ensimmäinen sopimus korean niemimaan ydinaseista. Tämä on vain uusin kierros samoilla tavoitteilla. Ainoa ero on, että ydinase on nyt toimintakykyinen.

Mutta edelleenkin pointtina se, että Trump onnistuu ennätysajassa siinä missä muut ovat epäonnistuneet on suht pieni. Iloitkaamme showsta, mutta se voi mennä myös nopeasti pahasti pieleen.

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

Kannattaa myös muistaa kaiken Trumpin "iloisen rauhansanoman" ohella:

"Trump ei tuominnut Pohjois-Korean hirmutekoja"

Otsikko Hesarissa 15.06.2018. Ulkomaat / sivu A24.

Lisäys: "Yhdysvaltain presidentti D.Trump ei suostunut tuomitsemaan P-Korean diktaattorin Kim-Jong-unin tekemiä julmuuksia, kun Fox Newsin toimittaja kysyi häneltä maassa tapahtuvista ihmisoikeusrikkomuksista.
Sen sijaan Trump kuvaili Kimiä "kovaksi tyypiksi" ja taitavaksi neuvottelijaksi, jonka kanssa hänellä on "erittäin hyvät välit" ja "kemiat kohtaavat."

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Kuukausi sitten PK oli ennemmin valmis ydinräjäyttämään kaikki, nyt heidät saatiin neuvottelupöytään. Ei voida realistisesti olettaa että PKn kaikki ongelmat voitaisiin ratkaista kerralla näin arassa tilanteessa, saadaan olla helvetin tyytyväisiä jos päästään edes ydinaseista eroon.

Trump on varovainen, ettei hän pelottele Kimiä pois. Siksi hän tervehtii Kimin kenraaleja, siksi hän ei kommentoi PKn ihmisoikeustilannetta. Ei ole vaikeaa tätäkään päätellä.

Kun PKn ydinaseet on riisuttu ja eka mäkkäri avattu, voidaan alkaa painostamaan ihmisoikeuksia.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Parkkinen kirjoitti: "Kuukausi sitten PK oli ennemmin valmis ydinräjäyttämään kaikki, ..."

Mihinköhän Parkkinen perustaa väitteensä. En toki väitä P.Koreaa miksikään rauhankyyhkyksi mutta liioittelu on aina liioittelua. Olisin jopa taipuvainen väittämään Trumpin ja USA:n aiempienkin johtajien uhonneen enemmän kuin P.Korea nykyisen Kimin tai hänen edeltäjiensä aikana konsanaan.

Risto Koivula

Herääkin kysymys, miksi Obama ei saanut mitään tällaista aikaan hukkaan heitetetystä, Sahtivaarin ja EU:n ja Manchem Beginin ja Kissingerin sarjaan menneestä (kökkö)noopelista huolimatta, vaan apinanraivolla lietsoi ja jyräsi sotaa Libyassa ja Syyriassa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Sikäli kuin aikaansaannokseksi voidaan tulkita käden paiskaaminen, tai varsinkaan Nobel-palkinnon arvoiseksi aikaansaannokseksi, voidaan kuitenkin todeta, että tilanne ei Obaman aikana ollut vielä sellainen, että Pohjois-Korea olisi "esitellyt" ydinaseidensa toimivuuden maailmalle eikä niin muodoin vielä kutsunut Obamaa tapaamiseen, kuten kutsui Trumpin.

Toivottavasti tällainen suora ja tyhjentävä vastaus riittää.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Gamberlain kävi Saksassa diktaattoria tapaamassa. Ei siitäkään mitään hyvää seurannut.

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Kiitos mielenkiintoisesta keskustelusta. Joo niin ne vain Trumppi ja Kimi kohtasivat spekuloidaan me mitä hyvänsä.
Muuten, ei se Kimi mikään pikkudiktaattori. Varmaan järkyttäis tuollainen vertaus pohjois-korealaista, joka on jo kolmatta sukupolvea diktatuurin alla.
Valitettavasti hän on iso diktaattori, joka mielestäni itse valitsee ne henkilöt joita tapaa.
Hän ei välitä kansan voinnista eikä uholtaan pelkää ulkopuolisia.

Olisko hänelle itselleen on tullut Ameriikkaikävä. Sveitsissä opiskelleena hän tietää vapauden ja se ei hänellekään voi toteutua siellä Pohjois-Koreassa. Olot kahlitsevat häntäkin.
Trumpin kanssa sattui kemiat yhteen ja hän koki mahdollisuuden tehdä sovintoa.
Nyt hänellä on kova työ aivopestä pohjois-korealaiset uudestaan, ettei se USA suurin paha olekaan.
On vain uskottava tulevaisuuteen historiankin huonoista esimerkeistä huolimatta, että tästä kohtaamisesta kehittyisi jotain hyvää.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"On vain uskottava tulevaisuuteen historiankin huonoista esimerkeistä huolimatta, että tästä kohtaamisesta kehittyisi jotain hyvää."

Miksi olisi uskottava moiseen? Toivoa toki voi jokainen mitä haluaa.

Kuten jo ylempänä mainitsin Kiinan järjestämän tapaamisen primääripäämäärä ensimmäiseksi on USA:n sotilaallinen poistuminen Etelä-Koreasta. Jos käsikirjoituksen kirjoittajat tuossa onnistuvat, niin se on ainoa mahdollinen ensimmäinen askel, joka sitten toteutuu. Kuinka hyvää se on ja kenen kannalta, se jää nähtäväksi.

Vastaavasti on toki muistettava, että Henry Kissinger ja Pohjois-Vietnamin Lê Đức Thọ saivat molemmat Nobelin rauhanpalkinnon tapaamisistaan, jotka johtivat loppujen lopuksi USA:n vetäytymiseen Etelä-Vietnamista jättäen alueen vihollisen armoille.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Lê Đức Thọ olisi palkinnon saanut mutta kieltäytyi siitä sillä ei halunnut ottaa sitä vastaan yhdessä sotarosvo Kissingerin kanssa.

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Hei Juha, haluan uskoa koska ei ole mielestäni meillekään hyväksi jos ydinpommit alkaa räiskyä siellä. Mitäpä jos jotain erittäin hyvää seuraa, miksei rauhan Nobelia myös Trumpille

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Aloite Singaporen tapaamiseen tuli Kim Jong Un'ilta. Donald Trump & co. yritti rimpuilla pois esittämällä kokouksen alla sanallisia provokaatioita puhumalla esimerkiksi Libyan tai Irakin mallista jne. Pyrkimyksenä oli saada Pohjois-Korea perumaan tapaamisen ja kun tätä ei tapahtunut, Trump perui tapaamisen itse mutta muutti sitten mielensä.

Kim Jong Un kertoi viime vuodenvaihteen uudenvuodenpuheessaan, että tämä vuosi tulee olemaan historiallinen Koreoiden lähentymisen kannalta.

Kim Jong Un'in Uudenvuoden Puhe 2018

Korealaiset ovat aina halunneet pitää maansa yhtenäisenä ja rauhallisena. USA on se taho, joka on tarvinnut Korean jakamista kahtia, Korean sotaa ja jatkuvia sotilaallisia provokaatioita saadakseen itselleen tekosyyn sotilaalliseen läsnäoloon Korean niemimaalla.

Pohjois- ja Etelä-Korea ovat nyt pelanneet korttinsa taitavasti ja saaneet houkuteltua Trumpin liennytyksen tielle. Tietysti Trump voi tehdä U-käännöksen milloin tahansa niin kuin hänellä on tapana.

Tässä pieni historiankatsaus siihen, miten nykytilanteeseen on tultu:

USA on häviämässä informaatiosodan Korean niemimaalla

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Hyvä blogi Elleltä, kiitos siitä!!

Olet vaan uskaltanut heittäytyä totutusta "Trump-tyylistä" ja nähdä mmahdollista hyvääkin Trumpin ja Kimin tapaaamisessa.

Vaikka tapahtunut taitaaakin olla enemmän Kiinan ja Koreoiden ansiota, on Trump uuskaltanut poiketa USA: n normaaalipressojen tyylistä. Sen tien päässä voi odottaa suuri menestys tai romahdus. Mutta hän uskaltaa ottaa riskejä.

Täällähän kailotus jatkuu entiseen malliin mutta minusta tällainen uudelle tielle uskaltaminen antaa maailmaan toivoa..

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Joo, taian olla vähän tyhmänrohkea. Kiitos kommentistasi.

ps. samoin tuo Donald.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Pestäänpä pois negatiivisyys rilleistä ja katsellaan puhtain lasein. Jospa tuosta tapaamisesta jotain parempaa kehkeytyisi Pohjois-Korealaisille ja koko mailmanrauhalle."

Puhtain lasein katsottuna Trumpin touhut on puhdaasta pelleilyä.

Mutta Trump ei ole ainut henkilö jolla on vaikutusvaltaa.

Jospa niiden muiden toimin, terveiden ja järkevien ihmisten toimin, jotain hyvää saadaan aikaan, huolimatta Trumpin uhosta, pelleilystä ja töpeksinnästä.

Toki minäkin toivon ihan samaa kuin blogisti, mutta se ei kyllä tapahdu tämän narsistisen psykopaatin toimien ansiosta.

Ehkä tämän narsistisen psykopaatin temppuilut saavat muut tekemään jotain rakentavaa.

----------------

Muuten olen sitä mielltä että Kim kuuluisi vankilaan ja Trump johonkin hoitolaitokseen.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

On tietysti positiivista ajatella kaikkea hyvää tästä sinällään ensikertaisesta P.Korean ja USA:n presidentin tapaamisesta. Itse näin kyynisenä vanhana pi**una en kuitenkaan lähtisi hehkuttamaan sitä yli sen mitä se realistisesti oli.

Onnistunut se lienee kahdessa mielessä. Toisaalta Trump sai julkisuutta juuri niinkuin halusikin ja ilmeisesti sellaisena kuin halusi vaikka ensin yrittikin livetä koko tapaamisesta.

Myös Kim taisi saada haluamansa. Hän on nyt haluttu treffikumppani monillekin valtionjohtajalle ja "tanssikirja" suorastaan pursuaa.

Toisaalta on myös positiivista, että neuvotellaan eikä viedä pyssyjä asemiin. Se voi johtaa jatkossa, jatkokeskusteluissa ja -neuvotteluissa ihan konkreettisiin toimiin jännityksen liennyttämiseksi.

Epäonnistumisena sitä ei kai voi, ainakaan vielä, pitää juuri mistään suhteesta. Realistisestihan ensimmäisestä ylätason tapaamisesta ei voinutkaan odottaa mitään järisyttäviä konkreettisia tuloksia vaan vain yhden askeleen eteenpäin joka päämiesten tasolla tehtynä mahdollistaa ja tavallaan "legitimioi" konkreettisemman jatkossa muilla tasoilla. Sen epäonnistumisen estäminen lienee varmistettu monella tavalla jo etukäteen. Tosin M.Pence yritti sotkea mutta edes Trump ei twiittaillut kotimatkaltaan.

Siis positiivisen puolella näin skeptikollekin, ainakin vielä.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

USAn tilanne näyttää kovin tukalalta Korean niemimaalla nykyisin. Trump antoi Kiinalle avaimet käteen päättää Korean niemimaan ja koko alueen osalta tahtonsa mukaan. Etelä-Koreassa ja Japanissa eletään tätä nykyä kovin levottomassa ilmapiirissä.

Kimin ei ole tarvinnut tehdä elettäkään sopimukseen kirjatun tahtotilan lisäksi, kun Kiina on jo poistamassa sille asettamiaan talouspakotteita. Kiina ottaa Korean niemimaan lisäksi muitakin alueen kohteita etupiiriinsä. Kasakka vie, mikä ei ole kiinni.

Edellisessä ydinkokeessa tuhoutuneen ydintutkimuslaitoksen tunneliston Pohjois-Korea joutuu tuhoutumisen takia sulkemaan joka tapauksessa. Tämä sulkeminen on Trumpin propagandan mukaan seurausta hänen loistavasta neuvottelutaidostaan.

Mutta: itsekin olen positiivisella mielellä. On parempi, että herrat keskustelevat kuin järjettöminä sanailevat ja uhkailevat toisiaan asioilla, joita kumpikaan ei varmasti koskaan uskaltaisi käyttää.

Pohjois-Korean kansaa ei voida auttaa sulkeutuneessa valtiossa. Kimin asemalle annetut turvatakuut vahvistavat diktaattorin asemaa. Itse näen asian kuitenkin niin, että myös kansan vapautumisen edellytyksenä on, että asiasta voidaan rauhanomaisesti puhua. Siksi legitimiteetin antaminen voi olla ainoa mahdollinen askel kohti sen purkamista.

Toimituksen poiminnat