Elle Lazarov Ruohonjuuritason pohdintaa ajasta ja ilmiöistä.

Se vain on niin, etten suostu kestävyysvajeeksi.

Minä menin goolettamaan ymmärtääkseni oikein tämän kestävyysvajetermin.

" Kestävyysvaje on talouspoliittinen käsite, joka kuvaa julkisen talouden velkaantumista tilanteessa, jossa julkisen talouden menot kasvavat väeston ikääntymisen takia."

Tottahan ,  että meitä ikääntyneitä on paljon, mutta politikkojen muiden viisaiden maalaamat kauhukuvat eivät ole ihan todellisia.

Taas tulee vaalit ja meidän selässä ratsastetaan uljaasti vaalipropagandalla. Tällaiseksi hepaksi myöskään en aio suoatua.

Totta on,että tarvitaan hyvää ja järkevää vanhusten hoitoa, ikävä kyllä totuus sekin, että retuperällä tuntuu olevan. Suuret puheet ja vaalilupaukset eivät riitä. Kuka on  kysynyt mitä me ikääntyneet itse toivomme?

Siinäpä meillä kaikilla vaaleihin osallitujilla on taas pohtimisen paikka keillä on oikeasti kykyä hoitaa asioita kuntoon.

Kaikki nämä vuodet aktiivityöaljan jälkeen on ihmeissään seurannut keskustelua meistä. Meidät ikääntyneet nipputetaan samaan nippuun. Tuntuu kuin kukaan ei tuntisi meidän oikeaa elämää,  luulis politikoilla ja tutkijoillakin olevan vanhuksia.  Yleistäminen kestävyysvajeeksi  tuntuu oudolta.

Taas tulee mullekki tammikuun lapsena vuosi lisää.  Mitäkö olen puuhaillut nämä ikääntyneet vuoteni?

Lapsenlapset ovat saaneet avun, tai vanhemmat ylimääräisiä vapauksia.

Asun vanhassa kerrostalossa.  Olen  toiminu "plobaalistikki", kun työllistin putki -ja julkisivuremonteissa ison joukon puolalaisia ja virolaisia rakennustyöläisiä. Makselen sitkeästi remonttivelkoja.

Juuri tuli tiedote ensivuoden eläkkeestä, joka oli noussut 20euroa viime vuodesta. Kaikkihan me tiedämme mitä ovat yleiset kulut nousseet.

Käyn kaupassa,  hyödynnän kotimaistakulutusta kykyni mukaan.

Liikun ja yritän hoitaa terveyttäni.  Niitä paljon puhuttuja julkisia palveluja en juuri ole onneksi tarvinnut. Vaivoissani olen käynyt paikallisella yksityisellä, koska julkisiin on ollut vaivaani nähden liian pitkät jonot.

En ole vielä tehnyt, mutta on suunnitelmissa tehdä hoitotestamentti, etten halua itselleni mitään raskaita hoitoja.

Onko tehty tilastoa, kuin suuri osa ikääntyneistä on kaltaisiani? 

Nuoren ikäpolven pelottelu meillä, suurena kestävyysvajeena on kohtuutonta. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Meitä vanhuksia syyllistetään olemassaolostamme. Ei kovin kaunista, mutta niin nykyaikaista.

Jos joku yhdistysihminen perustaisi hyvällä huumorilla Kestävyysvajeet ry:n, saattaisin liittyä jäseneksi.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Kansakoulun lukukirjassa oli kertomus siitä vaarista, joka pantiin syömään tuvan karsinaan, pois silmistä. Minä kuvittelin, että se oli tarkoitettu moraaliseksi opetukseksi, mutta se taisikin olla tulevaisuudenkuva.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Tämä on ikääntyneen ongelma kun alkaa omaisuuttaan elämiseen käyttämään kun ei tiedä miten pitkäksi aikaa jos vaikka ei kuolekaan.

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Heh! Onneksi me suuret ikäluokatkaan emme ole kuolemattomia.

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Leikkimielellä vastasin kommenttiisi, mutta olet järkyttävän oikeassa. Palveluasumisella rahastetaan härskisti. Esim. tehostettu palveluasuminen maksaa 2500-4000 kuukaudessa. Kyllä siinä menee omat ja varastetut ja pakko on kunnankin avustaa. Taas jää miettimään kuka kerää voitot? Miksi on luotu tällainen järjestelmä?

Käyttäjän lassinpalsta kuva
Lauri Turpeinen

" Kestävyysvaje on talouspoliittinen käsite, joka kuvaa julkisen talouden velkaantumista tilanteessa, jossa julkisen talouden menot kasvavat väeston ikääntymisen takia."
Niimpä niin, että velkaantuminen on vanhenemisen syytä ?
En minäkään suostu, en alkuunkaan !

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Taas kerran huomataan, että suomen kielisessä Wikipediassa asia on sisällöltään eri kuin englannin kielisessä. Pikaisesti vilkaisemalla englannin kielisessä versiossa (Fiscal sustainability) sen paremmin kuin toisessa, ehkä paremmin vastaavassa (Fiscal gap) ei mainita halaistua sanaa väestön ikääntymisestä.

Ei taida olla viikkoakaan siitä kun jossain ketjussa (taisi olla kirjoitus otsikolla että lääkäri ei saa levittää väärää informatiota tms., jossa kaiutettiin Hesarin olkiukkoilua Antti Heikkilää ja hänen uutta kirjaansa vastaan) mainitsin, että Suomi on pieni kielialue ja siksi suomen kielistä informaatiota on suhteellisen helppo manipuloida.

Tämän takia, jos ylipäätään haen tietoa Wikipediasta, haen sitä englanniksi enkä suomeksi, ellei sitten kyseessä ole jokin nimenomaisesti Suomeen liittyvä asia kuten vaikkapa voimassa oleva lainsäädäntö tms. Jos linkitän tiedon muille, voin laittaa linkin suomen kieliseen Wikipediaan, ellei tarina ole liian vääristynyt.

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Janne hyvä, kyllä se tällaisena, vain suomea puhuvana täytyy luottaa suomenkieliseen informaatioon.

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Kiitos kaikille mielenkiinnosta postaustani kohtaan.

Toimituksen poiminnat