Elle Lazarov Ruohonjuuritason pohdintaa ajasta ja ilmiöistä.

Suomessa lellitään seksirikollisija.

Sellainen käsitys tuli, kun luin edellisviikon Apulehdestä seksirikollisten kuvausta vankila oloistaan. Riihimäen vankilassa on heille oma osasto. "On niin rentoutunut olo, kun tietää,täällä on vain seksuaalirikollisia" toteaa eräs vanki. Olen melko kiltti ihminen, mutta vähemmän rentoa oloa toivoisin näille rikollisille. Vanhastaan on tuttua, että se "sakinhivutus " tehokkaoin kurin palautus. Ainaki pelko siitä saa kaiken aikaa muistamaan mitä on tullu tehtyä. Tietysti sananvapuden maassa on kaikille annettava mahdollisuus tulla esiin, mutta tuo Apulehden artikkeli tuntui vastenmieliseltä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Jos tarkoitat sitä, että vankeustuomioiden saaneet tulisi altistaa väkivallalle tai sen uhalle, niin olet peräänkuuluttamassa rohkaisua rikollisuuteen. Väkivalta on saman lain alainen rikos niin vankilassa kuin siviilielämässäkin eikä laki ota kantaa siihen kuka on ollut väkivallan teon uhri.

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Kiitos kommentista Juha, oikeassa olet, mutta se on vankeinhuollon velvollisuus pitää järjestys yllä ja taata turvallisuus kaikille vangeille.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuossa vastauskommentissasi ilmoititkin sitten ne syyt erillisten osastojen ylläpitämiselle. Itse blogiosiossa kirjoitit "sakinhivutuksesta" toivottavana asiaintilana. Millaista sakinhivutusta haluaisit, kun ottaa huomioon, että vankiaines ei välttämättä ole kovinkaan diplomaattisella tasolla tapahtuvan kommunikaatiokyvyn omaavaa keskimäärin?

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov Vastaus kommenttiin #4

Ei ole oikus olla rentoutunut.
Se lapsi johon on käyty käsiksi sai elinikäisen vamman. Eikä yhteiskunta pystynyt häntä suojelemaan.
Hänellä ei ollut edes vanginvartioita suojelemassa yksityisyyttään niinkuin vangilla vankilassa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #9

En usko, että heidän erillisissä osastoissaan olisi oleskelu sen rentouttavammaksi järjestetty kuin niissä muissakaan osastoissa. Jokaisella yksilöllä on omanlainen kykynsä tuntea olonsa rentoutuneeksi, jotkut ovat sitä aina ja jotkut eivät koskaan.

Argumentointisi olisi loogista vain siinä tapauksessa, että vartijat rumbasisivat muita vankeja toisilla osastoilla jonkinlaisissa työsulkeisissa viimesen päälle ja näin ei meneteltäisi siellä seksuaalirkollisten osastolla. Viittauksesi sakin hivutukseen kuitenkin kielii siitä, että tämä ei ole ollut ajatuskulkusi, vaan että halauisit nimenomaan, että he tuntisivat olonsa tukalaksi muiden vankien taholta tulevan toiminnan seurauksena.

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov Vastaus kommenttiin #4

Hei Juha,luitko kirjoitukseni loppuun enpä nyt sentään vankilakapinaa toivonut. Ole hyvä ja lue uudestaan ehkä ymmärrät mitä tarkoitin.terv.EL

Käyttäjän ErkkiLatvala kuva
Erkki Latvala

No enemmänkin Lazarov kritisoi sitä että kuinka hyviksi vankila olot on tehty että on aivan rentoutunut olo. Siellä on paremmat olot kuin vanhusten hoidossa

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Niin,jos ihminen on tehnyt rikoksen ei pitäisi pystyä ajatella, että "kyllä vankila kotiolot voittaa ".

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Vankilan tarkoitus on myös estää rikoksen uusiminen, ts. tavallaan parantaa. Silläkö ihminen paranee, että saa pelätä koko tumionsa ajan, tai hätistellä rottia sellistään, kuten sata vuotta sitten oli?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Länsimaisessa oikeusvaltiossa rangaistuksien periaate ei ole kosto vaan asianomaisiin rikoksiin kalibroitu rikosseuraamus. Kostoa janoavat peräänkuuuttavat Suomen oikeusjärjestyksen rapauttamista samalle tasolle kuin niissä maissa, joiden kansalaisia he syntyperänsä vuoksi ovat taipuvaisia vieroksumaan.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

#6:
Eikös tuo vivahda nyt sellaiseen dikotomiseen ajatteluun jossa nähdään vain kaksi vaihtoehtoa, joko rikollinen riippuu rautakahleissa rottia vilisevässä sellissä tai sitten hän on yhteiskunnan erityisessä suojelussa, jossa hänen hyvinvoinnistaan ja mukavuudestaan pidetään tarkkaan huolta. Tämän jälkimmäisen vaihtoehdon (perusteltu) kritisointi ei tarkoita sitä, että pitäisi hypätä suoraan siihen ensimmäiseen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Minä kiinnitin lähinnä huomiota tuohon toivomukseen sakinhivutuksesta. Kuinka se voitaisiin suorittaa sillä tavoin valvotusti, että se ei menisi liian pitkälle sitä ensimmäistä vaihtoehtoa kohti?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Ilman muuta Suomen vankiloissa pitäisi hakea mallia vaikka Venäjältä, Turkista tai Saudi-Arabiasta erityisesti iljettävien rikosten kohdalla. Kun pedofiilin hakkaa päivittäin niin se oppii olemaan ihmisiksi.

Voi kuulostaa kovalta mutta toimii, ei esimerkiksi Venäjällä ole rikollisuutta ja se johtuu siitä että vankilat eivät ole mitään täysihoitoloita.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Blogistilla on outo usko rikollisten oikeudentuntoon.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Puhumattakaan naivista uskosta itänaapurimme rikollisuuteen tai sen puutteeseen nyt tai menneisyydessä.

Käyttäjän ErkkiLatvala kuva
Erkki Latvala

Mitä enemmän mennään vasemmalle,sitä lievemmät rangaistukset halutaan rikollisille. Heidän näkemys on että rangaistukset täytyy olla humaania ja kasvatuksellista
Olen toista mieltä se antaa väärän signaalin yhteiskunnalta,eli että rikos ei olekaan paha asia. Tuskin vähentää yhtään rikollisuuta

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Taisi Stalin olla aika oikeistolainen sitten.

Käyttäjän LasseHietanen kuva
Lasse Hietanen

Hei. Kiitos Juha, että tuotot "sydämesi näytille". Onneksemme, emme tarvitse pohtia väärällätavalla Stalini, kuten toistenkaan tekemisiä, vaan, vähän, niinkuin "yliolkaisesti"; kumpaisellekko "herralle", mahtoi tekosensa tehdä. Palkanmaksuhan meille kaikille useinki saattaa olla "vähän myöhässä", olosuhteista johtuen, mutta kyllä se varmasti tulee. Siunaten, Lasse.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

#15:
Oikeastaan se linja menee niin, että suurta ymmärrystä, suorastaan myötätuntoa, halutaan osoittaa väkivaltarikollisille, seksuaalirikollisille ja varkaille. Ankarampia rangaistuksia taas vaaditaan ajatusrikollisille, poliittisille rikollisille ja talousrikollisille.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ymmärrys eli asioiden oikea ymmärtäminen on aina pelkästään positiivinen asia. Ymmärtämättömyys on negatiivista. Mutta en ole havainnut, että kukaan olisi ilmaissut kokevansa myötätuntoa väkivaltarikollisia kohtaan. Eri asia on sitten, että kun tapauksia on äärettömän paljon erilaisia eikä niistä tiedetä tapahtumien kulun suhteen kuin murto-osa siitä, minkä oikeusistuin käsityksenään saa käytyään tilanteen läpi pohjamutia myöten kaikkien asianomaisten kanssa, niin suuren yleisön ei ole syytä ottaa äänekkäästi tuomitsevaa kantaa itse tuomioihin tai niiden perusteisiin.

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Kiitos keskustelusta mies voittoinen lukijakuntani. Mielenkiintoista huomata tuo hyvin humaani asenteenne seksirikollisia kohtaan. En halua ajatella sen johtuvan siitä, että omaa sukupuoltanne olevat henkilöt ovat yleensä noihin rikokseen syyllistyneitä. Miehet ovat isiä joilla on lapsia, tyrtäriä ja poikia ja sama suojeluvietti, kuin meillä äideilläkin.
Humaanius ei ole paha piirre.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Humaani asenne kaikkea on kohtaan on ihmiselle puhtaasti positiivinen piirre. Se ei silti suinkaan estä vaatimasta ankaria rangaistuksia sellaisille, jotka niitä ansaitsevat. Silloin humaanisuus kohdistuu ennen kaikkea uhreihin ja yhteiskunnan muihin jäseniin.

Tulkintasi tähän blogiin toistaiseksi kommentoineiden keskimääräisestä "hyvin humaanista asenteesta seksirikollisia kohtaan" on kuitenkin värittynyt siitä syystä, että tuon tulkinnan olet tehnyt vain niin sanotun "lynkkausmentaliteetin" vähäisyyden vuoksi. Tuollainen lynkkausmentaliteetti on kenties juuri sitä, josta muuan nasaretilainen puuseppä aikoinaan varoitti sanoin "joka miekkaan tarttuu se miekkaan hukkuu".

Janne Rantala

Naivi humaani on kauniimpi tapa sanoa että ihminen on tyhmä kuin saapas.Ja se että otetaan "dokumenttina" 2000 vuotta sitten perimätietojen mukaan sanottuja asioita kertookin sitten jo enemmän.Blogisti on mielestäni oikeassa ja vielä parempi että nämä lastenraiskaajat hakattaisiin joka päivä(kannatan sitäkin)olisi laittaa ne pakkotöihin, vaikka kaivoksille käyttäen vanhoja työkaluja.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #26

"Naivi humaani on kauniimpi tapa sanoa että ihminen on tyhmä kuin saapas."

Voi hyvinkin pitää paikkansa ja siksi juuri hiukan kyseenalaistin tuota tulkintaa humanistisuudesta pelkästään sillä perusteella, ettei ole yhtynyt lynkkauskuoroon, joka ehdottaa Suomen perinteisen oikeusjärjestelmän vastaisten menettelyjen käyttöönottoa.

Mitä puolestaan vanhoihin viisauksiin tulee, niin on aivan sama kenen ne sanotaan sanoneen. Jos ne ovat säilyneet tuhansia vuosia, niin silloin niihin on sisältynyt jotain, mikä on pannut ne säilymään. Vastaavanlaisia voisi ottaa Sokrateen tai Konfutsen lausumina j.n.e.

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov Vastaus kommenttiin #27

No niin vanha blogi tuttuni Juha on pistänyt minut lynkkaaja mummon katekoriaan.
Ei hätää kestän sen. Pidän mielipiteeni, meillä on liian lievä suhtautuminen seksirikoksiin.
Pakkotyö ei ole ollenkaan huono idea. Mutta Suomi on jo niin valmiiksi rakennettu, ettei "seutulaa" enää tarvi kuokkia. Vankilassa voi rauhassa rentoilla.

Käyttäjän LasseHietanen kuva
Lasse Hietanen

Hei. Kiitos Juha Kuikka. Kiva, kun otit puheeksi tuon Nasaretilaisen, Jeesuksen Kristuksen. Eihän meillä olisi ollenkaan näitä kauheuksia, jos me ihmisinä olisimme ottaneet Hänen opetuksensa 100 % :sesti käyttöömme. Viidakon pakanathan teki tuota, mitä puhui, julmuuksia; katkoiva käsiä ja taisivat ulkopadassa keittääkin ihmisiä vielä silloi, kun Lähetyssaarnaajat menivät heitä valistamaan. Ja he puhuivat juuri tuosta Jeesuksesta. Hänen oppinsa kautta, entiset pakanat lopettivat pahanteon auttajilleen. Noin se aina menee. Jos meillä on Jeesuksen mieli, lähimmäisellämme ei ole vaaraa, eikä mitään hätää. Kiitos Juha, ja Siunausta sinulle ja rakkaillesi, Lasse.

Toimituksen poiminnat